fredag 12 mars 2010

Nato-flyg oroar Ryssland

I nästa vecka flygövar Nato över Baltikum. Ryssland har begärt en förklaring.

Härom veckan var USA:s biträdande försvarsminister Michele Flournoy i Estland, där hon bland annat uttalade att: "vi inte kommer att acceptera vissa saker, som Rysslands ansträngningar att öka sitt inflytande i regionen". Såväl amerikanska, ryska som estniska medier rapporterade om detta. Mig veterligen tog noll svenska medier upp detta.

Redan i nästa vecka, mellan den 17 och 20 mars, visar Nato att man inte bara pratar. Man genomför då en ny sorts flygövning över de baltiska staterna med polskt, franskt och litauiskt flyg som tankas i luften av amerikanskt flyg. För en vecka sedan begärde Ryssland in en förklaring till denna övning. Så vitt jag förstår har inte heller detta rapporterats av en enda svensk tidning eller ens bloggare.

Däremot har en del svenska tidningar tagit upp att F 21 i sommar kan bli värd för ett 20-tal amerikanska stridsflygplan och drygt 200 personer ur USAF. Övningen som bl a omfattar bombfällning, blir i så fall sannolikt den första mellan enbart svenska och amerikanska förband på svenskt territorium, enligt tidningen Riksdag & Departement.

Enligt statliga ryska RIA Novosti kommer juni månads markövning i Estland med 500 US Marines att ske tio mil från den ryska gränsen medan höstens övning i Lettland blir den största militärövningen hittills involverande USA-trupp i Baltikum.

Vad ligger bakom den allt mer tydliga baltiska och amerikanska oron över Ryssland? Mistral-affären? Nja, bara delvis tror jag. En större del av förklaringen är nog ryskt geopolitiskt agerande i Kaukasien, Arktis, Latinamerika och att Ryssland de senaste åren vid flera tillfällen försäkrat att man bland annat tänker bygga 5-6 hangarfartyg, vilka är pricken över i:et bland stormakter. USA har sedan 2009 elva hangarfartyg. Ryssland har sedan många år bara ett, vid Nordflottan. Sovjetunionen hade som mest tre hangarfartyg operativa (+ tre amfibieattackfartyg med helikoptrar som kan kallas för en mindre sorts hangarfartyg). Det senaste budet är att det första nya hangarfartyget ska vara klart om tio år. Verkar optimistiskt med tanke på hur de ryska varven funkar idag men de upprepade ambitionerna om hangarfartyg mm fungerar inte direkt lugnande på Rysslands grannar.

För övrigt är Ryssland nu tydligen inne på att inhandla 1000 pansarbilar från Italien. Ryssarna har själva nyligen lanserat flera helt nya pansarbilstyper. Härom veckan ville man dock köpa franska pansarbilar och nu alltså italienska. Någon som vill förklara detta plötsliga behov av franska/italienska pansarbilar?

8 kommentarer:

Roger Klang sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
jan-olov sa...

Gränsättande för genomförandet av den ryska militärreformen är inte främst ekonomin utan leverans(o)förmågan av utrustning. Bla därför köper de utrustning utomlands. En annan faktor är att man köper politisk support från Frankrike och Italien och de vill splittra Nato.
Mkt bra blogg :-)

jan-olov sa...

Skälen till den amerikanska oron är nog främst den baltiska/polska oron som är berättigad.
De finns ryska minoriteter där och eftersom den nya militärdoktrinen talar om att presidenten kan besluta om militära insatser på andra territorier för att skydda ryska medborgare och vitala intressen så är balterna oroliga. Det blir givetvis inte ett dugg bättre att LAdoga/Zapad 2009 övat väpnat angrepp mot baltikum, förnyade funderingar på utplacering av Iskander i kalingrad förutom de som nu placeras utefter estniska gränsen.
Det finns också skäl att tro att både den Finske och svenske försvarsministern framfört sin oro över utveckling till USA och det är givetvis ingen slump att vi numera har ett östersjöperspektiv och samarbetar med Nato på svenskt territorium inbegrepen US-Sv flygövning i Norbotten också.

Lars Gyllenhaal sa...

Jan-Olov,

Ja, jag glömde nu att ta upp hur Ladoga & Zapad påverkat baltstaterna och Polen. Men det har jag å andra sidan tagit upp i tidigare inlägg.

Sven-Eric och Roger - jag raderade oavsiktligt era inlägg men hann i alla fall själv läsa dem. För att kort svara på vad ni skrev så skrev Skott en krönika om två nya verk av Andrej Zubov. Dessa böcker av Zubov är i mina ögon synnerligen värdefulla - en mycket positiv händelse i den ryska bokvärlden. Anledningen till att jag är så säker på böckernas värde är att jag själv har skaffat dem och nu läser dem. I Sverige har de mig veterligen ännu bara uppmärksammats av Skott. Ang. Mistral-affären så är den onekligen märklig. Inte i klass med Arctic Sea, men... Vad gäller Mistral-fartygens sannolika geografiska användningsområde se tidigare inlägg.
Mvh,
Lars

Unknown sa...

http://www.nytimes.com/2010/03/13/business/global/13ruble.html?ref=global-home

Verkar som att det beror på kvalitetsproblem enligt NY Times.

Anonym sa...

Vad kan man säga om den ryska upprustningens inriktnining?

Går det huvudsakligen mot fler lätta, reaktionssnabba moderna vapensystem? Som köpet av mistral visar på. Eller är dina uppgifter om byggandet av hangarfartyg (beronde på storlek) vägvisande? Just anskaffande av hangarfartyg förbryllar mig. Bortsett från politiska poäng har jag svårt att se den praktiska nyttan i ett så tungt vapensystem. Är de ett tecken på allmän hybris från rysk sida eller bara ett undantag för att visa sin egg mot Kina och USA?

Anonym sa...

Jag skickade en fråga till Blekinge Läns tidning varför dom skriver stora reportage om Marinens fartyg som nu är på väg till Afrika, men inte om den stora flygövningen .

Har inte fått något svar och inte sett att dom tagit upp ämnet, trots att den sker inom ¨Blekinges och F17 omedelbara närhet

Lars Gyllenhaal sa...

Hej BLT-läsare!

Jag tycker du gör helt rätt. Även jag har anknytning till Blekinge och läser alltså BLT då och då o anser att de borde bevaka Östersjöregionen mycket bättre.

Mvh,
Lars