tisdag 18 juni 2019

Norska D-dagens gåtfulla fjällstrider

Fjällkrigarna från SOE använde en blandning av amerikansk och brittisk materiel.

En av de mest gåtfulla personerna i min och Lennart Westbergs bok Svenskar i krig 1914-1945 är kapten Birger Sjöberg i Kompani Linge, det norska specialförbandet inom Special Operations Executive (SOE). För att fördjupa mig i hans öde gick jag i helgen i hans fotspår i Helgeland.

Kort efter USA:s krigsinträde 1941 skapades avancerade allierade invasionsplaner för Norge. Efter en tid försvagades avsikten, men planerna på att landstiga i Norge fick då ett eget liv. Man insåg på allierad sida att det var kostnadseffektivt om tyskarna fortsatte tro att deras "Atlantvall" skulle angripas främst i Norge. Det skulle innebära färre tyska trupper och vapen på Frankrikes kust. Hur länge genomförde då de allierade de operationer som behövdes för att övertyga Hitler om att D-dagen högst sannolikt skulle ske i Norge? Man kan nog säga att spelet fortsatte ända fram till den verkliga D-dagen. Att den alternativa, norska, D-dagen inte blev av innebar dock inte ett lugn. Tvärtom förekom det just under dagarna efter den 6 juni 1944 fjällstrider i Helgeland (södra delen av Nordland fylke) med ibland några tusen tyska trupper involverade.

Den lokala chefen för de SOE-ledda motståndsgrupperna i Helgeland var enligt egen utsago svensk, kapten Birger Sjöberg. Som vi förklarar i vår bok finns det dock flera frågetecken kring hans nationalitet.

Tommy-guns som på senare år hittats i fjällen och nu är utställda.

Hur de SOE-ledda motståndsgrupperna liksom de jagande tyskarna var utrustade - det framgår mycket tydligt av Helgeland Hjemmefrontmuseum i Mosjöen, som är så speciellt och fullt av ovanliga originalföremål att jag tänker skriva en särskild artikel om det för en viss tidskrift.

Det är alltså inte helt klarlagt vem kapten Birger Sjöberg var - och som jag nu i helgen fick lära mig på platsen där han sköts av tyskarna - det är inte heller säkert om han sköts den 9 juni 1944. Det kan ha varit en eller två dagar senare. Säkert är att jag blivit varse om en mängd för mig nya rön tack vare den lokala krigshistoriska gruppen Oladalens vänner. Det är dessa entusiaster som både driver Helgeland Hjemmefrontmuseum och organiserade årets 75-årsmarsch med Stavassdalens Venner till SOE-basen Røyskattlia i Stavassdalen. Det var ett stort privilegium att få lära känna er och jag avslutar med några bilder som illustrerar minneshögtiden, som innebar både nya markfynd från Sjöbergs sista strid och uppsättande av nya namnskyltar för både Sjöberg och de två som stupade med honom, Johan Lynghaug och Olav Kaspersen.

Här stred SOE-ledda motståndsmän mot tyskar och norska SS-soldater i juni 1944.

Två av Oladalens vänner sätter upp nya skyltar där slutstriden stod.

Del av tysk stavhandgranat som hittades intill SOE-basen, samt jämförelsebild.

Med hjälp av hästens ryggsäckar fick vi rommegröt under 75-årsminnet.

Ett särskilt tack till Oskar Fagervik och Andreas Mannerfjord som möjliggjorde mitt besök, upplyste mig om nya rön och lät mig smaka diverse norska delikatesser, bland annat levererade med häst! Mycket fint också att så många slöt upp och gick till den högt belägna Røyskattlia.

Sist men inte minst kan jag nämna att man som bilburen besökare kan passa på att lägga resan via Sorsele. Där finns Inlandsbanemuseet i Sorseles stationshus och det är värt ett besök både för dess underbara schweiziska kafé och för järnvägshistorien som inkluderar en monter om tysktågen. Det är inget stort museum men har man vägarna förbi är en fika i muséet klockren.

7 kommentarer:

Tom sa...

Hej, jag var på en föreläsning i våran och har kollat in några krigsminnen i norr sedan dess. Jag vill minnas då att du nämnde det fanns en Sepals (?)/Gränspostering nära vägen som går över gränsen vid Arjeplog. Var hittar jag mer info om vad denne finns?

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Tom, Sepals III heter den basen och du finner ett foto av den liksom beskrivning var den ligger i "Tyskar och allierade i Sverige" tillsammans med foton och tips om många andra platser i hela Sverige med spår av antingen de allierade eller tyskarna. Mvh, Lars

Unknown sa...

Hej Lars
Enligt SOE-dokument var Birger Ewald SJ0BERG född i Stockholm 29 oktober 1905. Enligt de första uppgifterna var han "journalist and writer", en bra kombination... Han hade en syster i Trondheim som hette Dagny Stabell. Stockholm uppgavs också som Sjöbergs dåvarande bostadsort (1941). Jag har mer info att delge Dig direkt om Du är intresserad.
Vänligast Anders Johansson

2019-09-06

Håkan Rombe sa...

Har nyss köpt boken Rapport fra Kaptein Sjöberg Majavasstragedien. Sjöberg var frivillig i Finska vinterkriget och via en stuga i Bielite åkte han som frivillig till Norge efter den tyska invasionen. Därefter till Skottland för tjänstgöring i den Norska Brigaden. Boken består bl a av utskrifter av Sjöbergs handskrivna rapporter. Oladalens Vänner. Mycket nytt här. Jag ska i juli 2022 besöka museet i Majavatn för att se hur uppdaterade de är om personen Birger Sjöberg.

Anonym sa...

Hej, har du information och källor angående gruppen ”fritorp” som var stationerad i Kåtaviken ovanför Hemavan?

Hälsning

Robert From

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Robert, ja - en del om SOE-gruppen Freethorpe inkl en del bilder kommer i en kommande bok av mig. Bästa sommarhälsningar, Lars

Anonym sa...

Men vad roligt att höra Lars,
min far träffade några av gubbarna som var med i Freethorpe under ceremonin och upprättandet av minnesmärket efter kriget. De skulle bland annat spränga järnvägen söder om Mo i Rana, tyskarna hade ändrat i patrulleringen så det blev eldstrid och de lyckades fly över gränsen. Spännande att höra och jag ser framemot att läsa mer om gruppen i din bok.

Hälsning

Robert From