söndag 16 oktober 2016

Kungens NEJ


Den nya norska filmen om invasionen den 9 april 1940.

En trailer som väcker intresse. Hade nyligen premiär i Norge. Rekordpublik i Norge. Efter bara några veckor har nu snart en halv miljon norrmän sett den.


Får man hoppas att den redan snart kommer till svenska biografer?

2 kommentarer:

Skarpskytten sa...

Filmen har genomgående fått fem av sex eller sex av sex i betyg i Norge.

Detta är en del av en recension jag skrivit om den:

"Detta är en väldigt bra film, ett krigsdrama som sätter fokus på individens val, och där handlingen kretsar kring flykt, politiska beslut och diplomatiska ansträngningar snarare än action. Casting, ljud, ljus, filmning - allt är felfritt. Det finns två stridsscener i filmen och bägge är magnifika både rent filmiskt men också i sin stämning: stridens ångest har jag aldrig sett skildrat som på detta sätt. Saving Privat Ryan kan gå och dra något gammalt över sig med resten av alla romantiserade stridsskildringar i filmhistorien.

Det är värt att påpeka att detta är en film som lätt hade kunna hänfalla till smetig patriotism (norrmän är nationalistiska på ett sätt som är svårt att förstå från svensk horisont), hjältedyrkan och historisk förljugenhet. Den gör inget av detta. Den berättar sin berättelse rakt och intelligent och utan att skriva på näsan-"

Lars Gyllenhaal sa...

Tack, kul att du sett den och att den verkar ha överträffat dina förväntningar. Nu blev jag än mer taggad att se den.

Mvh,

Lars