- Lars Gyllenhaal
- Author, film researcher and member of the Swedish Military History Commission.
fredag 31 juli 2015
Östtysklands tyngsta förband återupplivas
De nya T-14 Armata och Kurganets-25 kommer först att tillföras de nya större pansarförbanden.
I Östtyskland (DDR) hade Sovjetunionen tre större förband med tonvikt på stridsvagnar. De benämndes stridsvagnsarméer. Nu har ryska statsmedier offentliggjort att man före den 1 december detta år skall ha återupplivat Första gardesstridsvagnsarmén, som skapades på Stalingradfronten i juli 1942 och slutade sina sovjetiska dagar i östtyska Dresden, staden där Vladimir Putin tjänstgjorde 1985-1990.
Det har inte funnits någon formation benämnd stridsvagnsarmé sedan 1998. Men vad är en stridsvagnsarmé? Det beror på vilken period man talar om men pudelns kärna är att det är ett ovanligt stridsvagnstätt förband - dess chef förfogar över flera pansardivisioner med sammanlagt flera hundra stridsvagnar. Kungörelsen från TASS om att Första gardesstridsvagnsarmén (som invaderade Tjeckoslovakien 1968, vilket inte nämns av TASS) skall återuppstå med basering i det västra militärområdet före den 1 december i år kommer samtidigt med upplysningen om att förbandet blir det första att från och med nästa år erhålla den nya stridsvagnen T-14 och det nya men inte lika uppmärksammade pansarskyttefordonet Kurganets-25.
Att det våras för stridsvagnen verkar man ha anat på två svenska tidningsredaktioner. Senaste numret (nr 4) av Soldat & Teknik har på omslaget en stridsvagn i fokus, en strv m/39 tillverkad av Landsverk i Landskrona - och just Landsverks ytterst märkliga kopplingar till både Tysklands och Sovjetunionens pansarutveckling är föremål för en synnerligen läsvärd artikel, "Pansarpionjärer i Skåne", av teknikhistorikern Roine Viklund i senaste numret av Militär Historia (nr 8). Undertecknad har skrivit en bok, Tyskar och allierade i Sverige, som nämner Landsverkvagnen som slutade sina dagar i Sovjet. Men jag fann dock många för mig nya uppgifter om Landsverk i Roine Viklunds artikel.
Hur en Landsverkvagn presterade i terrängen i jämförelse med en Panther respektive allierade stridsvagnar handlar följande filmklipp om.
I detta prov testas Landsverks m/42 mot tyska och allierade stridsvagnar.
Apropå Panther råkar jag nu som semesterbok läsa Antony Beevors Ardennerna 1944. Hög tid att återgå till semestern...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hej, tycker du borde omnämna/hänvisa till "Ren Hanxue" i din text. Han har hållt på och dragit fram tokmycket information från Riksarkivet och lagt ut en del egna pengar för att få fram många av dessa filmer som finns på hans Youtube-kanal.
Mycket bra av Ren H. att forska fram dessa filmer. Ska försöka komma ihåg att tacka i kommande blogginlägg.
Mvh,
Lars
Ardennerboken är bra, men man hade öönskat mer och bättre kartor, av o till är den lite väl detajrik, och det är svårt att hänga med. Ska bli intressant att höra din rescension.
Skicka en kommentar