tisdag 5 maj 2015

En stor svensk gåta


"Norska trupper från Sverige" dyker upp i denna journalfilm från 1945. Nu kommer en dokumentär om hur de norska förbanden i Sverige blev till.

Det är en av 1900-talets största svenska gåtor: hur kunde historieskrivningen om Sverige under andra världskriget i decennier till stor del utelämna att det från 1943 fanns allierade baser på svensk mark och att drygt 20,000 norrmän fick militär utbildning genom Sverige?

Först på 1990-talet blev de brittiska och amerikanska underrättelse- och sabotagebaserna i Sverige, som började upprättas 1943, mer ingående skildrade i svenska böcker. År 2011 blev baserna mer kända men ännu har det inte sänts någon TV-dokumentär eller spelfilm med fokus på dem. Detta trots att det slutligen, från årsskiftet 1944/45, även blev två amerikanska flygbaser i Sverige, i Bromma och framförallt Luleå. Det är uppenbarligen bara thrillers/deckarböcker och TV/film som riktigt kan nå ut i samhället eftersom andelen som läser faktaböcker (och bloggar) är begränsad. Nu kommer dock SVT2 att imorgon onsdag 6 maj kl 18:00 att visa en ny dokumentär om en verksamhet som hänger ihop med både underrättelse/sabotagebaserna och flygbaserna. Dokumentären "Den svensknorska truppen" handlar nämligen om de så kallade polistrupperna i Sverige 1943-45. De började som polisförband men blev efter hand mer tungt beväpnade och en betydande del av det norska försvaret i exil, slutligen utrustade även med artilleri. Från 1944 skickades en del av dem till underrättelse/sabotagebaserna i svenska fjällen och från januari 1945 flögs 1500 av dem till den del av Nordnorge som intagits av Röda armén, där en del av dem hamnade i strid med tyska patruller. Detta skedde i samförstånd med den sovjetiska ledningen men också med det underliggande uppdraget att markera norskt territorium. Sverige hjälpte alltså Norge att - med hjälp av amerikanskt transportflyg - på ett konkret sätt återta kontrollen över sin nordliga landsända.

Jag har själv ännu inte sett "Den svensknorska truppen" men vill hoppas att den kommer att lyckas sprida kunskapen om de ännnu rätt okända insatser som Sverige gjorde för Norge under andra världskriget. Det ska här sägas att det inte är den allra första TV-dokumentären som SVT sänt om polistrupperna. Det sändes en för drygt 20 år sedan som jag har bandad på VHS, men om jag minns rätt sändes den på en konstig tid. Den nya dokumentären sänds som sagt kl 18 och för den som missar den går den i repris i SVT2 torsdag 7 maj kl 08:00. Den 7 maj var för övrigt den dag 1945 som norrmännen, amerikanerna och F 21-personalen i Luleå firade freden med en rejäl fest.

5 kommentarer:

Thomas Nissvik sa...

Och det är verkligen ingen som frågat. Min morfar som låg stationerad vid norska gränsen hade motståndsfolk boende i huset intill. Han gick över till dem med förbandsmateriel när de hade nån skadad med sig tillbaka från Norge. Det måste finnas mängder av sådana historier från tiden som ingen någonsin sammanställt.

Die Dumme Schwede!!!! sa...

Bäste Lars Gyllenhaal,

Det går att köpa, eller låna på bibliotek, en bok om bakgrund och uppbyggnad av de norska polistrupperna i Sverige.
Boken heter; "Den glömda armén."

Lars Gyllenhaal sa...

Hej DDS,

"Den glömda armén" är den mest kompletta boken i ämnet, helt klart.

Bästa hälsningar,

Lars

Anonym sa...

Största orsaken är nog att de allierade representerade västmakterna,på samma vis som allt som heter väst, NATO osv betraktas som föga rumsrent i tongivande kretsar i dagens Sverige.

Band sa...

Sällan eller aldrig nämns den Danska flygskolan som under kriget utbildade piloter i Sverige i svenska flygplan, målade i danska färger. Om inte mitt minne sviker mig vågade man inte heller låta dem verka i sina flygplan utan de skickades tillbaka till Danmark med tåg...