lördag 11 april 2015

Oroväckande oproffsig rysk propaganda

Den "förbättrade" bilden av en M1A2 Abrams som den ryska militära TV-kanalen använder. Notera vapenskölden på tornet.

Under rubriken "Amerikanskt pansar beskjuter Mariupols omgivningar" har de ryska väpnade styrkornas officiella TV-kanal Zvezda publicerat bilden ovan. Det tar bara några sekunder att hitta originalbilden.

Här är originalbilden av den amerikanska M1A2 Abrams som man "berikat" med ett blågult ukrainskt statsemblem på tornet. Den är alltså tagen i Texas 2013. Detta togs upp på Twitter för en vecka sedan, då Zvezda publicerade "nyheten". Jag förutsatte att i alla fall någon tidning skulle ta upp saken eftersom det var en så pass allvarlig rysk anklagelse - amerikanska stridsvagnar vid fronten. Därtill inte från vilken källa som helst, Zvezda lyder under Rysslands försvarsdepartement. Jag trodde fel, eftersom detta inte verkar ha nått vanliga medier.

Indikerar denna synnerligen oproffsiga propagandanivå något?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bilden verkar vara av ungefär samma nivå som de s.k "bevis" Nato visar upp gällande rysk inblandning i Ukraina konflikten.

Claes Henrikson sa...

Desperation, kanske? Eller övertygelsen att de frälsta ser det de vill se; konfirmation av sin övertygelse - och att tillräckligt många andra inte kommer att reagera; därigenom övertygande ytterligare några svaga själar om att det KAN vara sant?

Roger Klang sa...

Det första som går förlorat i ett krig är sanningen.

Lars Gyllenhaal sa...

Anonym, ingen av de bilder Nato publicerat har varit av detta slag. Att klistra på ett ukrainskt statsvapen på en stridsvagn i Texas 2013 är extremt oproffsigt.

Anonym sa...

Den ryska inblandningen är uppenbar för alla utom för ryska troll, dessutom verkar det som ryssarna bygger upp sina styrkor i Donetsk kraftigt. Offensiv i maj möjligen?

Anonym sa...

Ryssarna har ändrat stil på sistone. Från att den ryska propagandan varit strömlinjeformad så till den grad att man faktiskt varit tvungen att beundra hur skickligt de manipulerar olika media och forum har de nu mer börjat påminna om en hjord elefanter i en porslinsaffär med tanke på kärnvapenhotet mot Danmark, hur ryssarna försöker påverka valet i Finland med sin grova retorik osv. Man kan nästan börja misstänka att det skett några större förändringar bakom kulisserna i Kreml. Frågan är vad innebär denna förändring i hur ryssen beter sig ?

Anonym sa...

Kan det finnas något samband mellan ryssarnas klumpiga och grova propaganda och dessa smärre detaljer:

-Enligt ansvarige minitern så kommer det att återstå en dryg tredjedel utav ryska reservfonderna vid årsskiftet om inget händer med oljepriset

-Enligt uppgift är Indien mycket missnöjt med utvecklingen utav T-50 som indierna är med och finansierar med 6 miljarder USD. Ryssarna meddelde ju nyigen att de skär ned på antalet T-50 jämfört med vad som ursprungligen angavs. Indierna gjorde visst affär nyss med Frankrike beträffande Rafale

-Enligt uppgift har Indien enormt mycket problem med motorerna i sina SU-30 och dessa motorer representerar det nyaste och bästa Ryssland har visavi flygmotorer och motorerna verkar att vara också ett av problemen med T-50

Därtill är de flesta större enheterna i ryska flottan arvegods från den gamla goda tiden och börjar visa sin ålder. Har Ryssland resurserna och teknologin att ersätta dessa stora krigsfartyg ? Då det dessutom inte är direkt gratis att leva om som ryssen gör med ett litet krig i östra Ukraina, stora manövrar titt och tätt, kan det vara så att rublerna börjar tryta och i så fall, hur hålla befolkningen på gott humör ?

Anonym sa...

Jag tycker det räcker som bevis för massförstörelsevapen. Här har vi iallafall ett bevis för att bomba. Kanske inte med atombomber men lite urananrikade bomber kan vi väll kosta på sig det gjorde ju krigsvinnarna i Irak. Fatta att det var ironiskt skrivet. Men det finns ingen god sida. Däremot kan man stödja dem som försöker följa internationella lagar.

Unknown sa...

Det er egentlig ikke så nyt. Nedskydningen af MH-370 er jo også søgt bortforklaret med talentløst photoshoppet grafik. Det er en del af det generelle mønster på hybridkrigens mediefront. Det vigtigste er at oversvømme medierne med vanvittige påstande for at så små frø af tvivl her og der og allevegne - og gerne på den yderste højre og venstre fløj i vesten.