fredag 20 mars 2015

"Hotet" från Finland


Ryska luftburna styrkor (VDV) har under den oanmälda övningen omgrupperats norrut. Inslag från början av denna vecka.


Ryska arktiska Franz Josefs land, intill Svalbard, framhävs under beredskapsövningen. Detta klipp inleds med Franz Josefs land.

Putin satte i måndags igång en oanmäld beredskapsövning, till stor del intill Norden, som hunnit fördubblas och nu omfattar bland annat 80,000 soldater och 220 flygplan och helikoptrar. Samtidigt pekas finländare ut som farliga för ryska Karelen.

Hittills verkar inga svenska medier ännu ha uppmärksammat det nydanande med den ännu inte avslutade oanmälda ryska övningen. Förutom storleken och dubbleringen är det påfallande hur man i stor skala, sannolikt oöverträffat, med inget (?) varsel alls uppenbarligen har lyckats snabbt omgruppera stora delar av flera luftlandsättningsförband till olika platser i Arktis. Man har i norska staber antagligen särskilt noterat betoningen på Franz Josefs land, den ryska ögrupp som ligger öster om den norska ögruppen Svalbard.

Det som står klart om norsk hållning till övningen är att man från högsta ort nu är öppet negativ till den. Norska myndighetspersoner har vid tidigare ryska övningar varit mycket sparsamma med offentlig kritik.

Om vi växlar till relevanta finska nyheter på svenska så finns det en högintressant SvD-artikel, "Rysk säkerhetstopp varnar för Finland". Men artikeln saknar en uppgift som verkligen borde ha varit med. Känner man inte till vem Nikolaj Patrusjev är skulle man kanske kunna tro att han är pensionerad, eftersom det bara står att han är före detta FSB-chef (FSB = säkerhetstjänsten). Patrusjev är dock i högsta grad i arbete - han är sedan 2008 den som håller ihop Rysslands säkerhetsråd. Putin hade samma position fram till dess att han blev tillförordnad president.

4 kommentarer:

A. Nilsson sa...

Det är inte så länge sedan det var andra tongångar

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftliga-fragor/svensk-rysk-militar-samovning_GT12804/

Anonym sa...

Låter som att Ryssland har aktivt börjat öva 6'e generationens krisgföring med sina medborgare!?

/Tinhead

Anonym sa...

Intressant det här med att Kreml oroar sig för finländska nationalister i Karelen (helt i onödan, men det är ju inte poängen heller), då de bara ett år tidigare gjorde sin infiltreringsoperation på Krim som de nu antyder skulle kunna ske i Karelen mot dem själva.

"Gör inte som vi gör, utan gör som vi säger!" -Kreml

Anonym sa...

DET VAR DETTA JAG VARNADE FÖR REDAN 1987? Då skrattade alla åt mig vid mina föredrag. Medborgarna i Moldavien, Georgien, Ukraina skrattar inte alls...

Och nästa land blir ......?

Lyssna innan är det försent !