torsdag 3 oktober 2013

40 nya ryska brigader

T-90 från den återuppståndna Kantemirov-divisionen. Det här har jag också övat, men det var under förra seklet.

Jane´s gick i tisdags ut med att Ryssland vill skapa 40 nya brigader till 2020. Detta var en lite väl hög siffra tyckte jag och har avvaktat med att ta upp den. Men efter att nu ha kollat en mängd ryska medier inklusive statliga är det bara att konstatera att ambitionen stämmer.

Förutom att skapa 40 nya brigader kommer man kanske att återuppliva "ett par" divisioner nedlagda 2009. Minnesgoda läsare minns kanske att en vink om fler divisioner gavs i maj i år då två klassiska sovjetiska divisioner gjorde comeback tillsammans med två av Peter den stores elitregementen.

Men hur i hela fridens namn har man tänkt gå tillväga för att skapa 40 nya brigader och "ett par" divisioner på bara sju år? Att skruva upp upprustningen - se gårdagens besked om ökad vapenmodernisering - är inte tillräckligt.

En annan nyhet i samma artikel från Jane´s är att det högteknologiska soldatsystemet Ratnik ska köpas in redan nästa år. Här ett klipp om Ratnik med engelsk undertext:

2 kommentarer:

Sapient sa...

De "nya" brigaderna innebär med stor säkerhet (som antyds i artikeln i Jane's) en fråga om bättre organisation och bemanning av reservförband (mobiliseringsförband).

För närvarande finns det mobiliseringsförband som enbart är organiserade som "depåer", i storlek från en brigad till en äldre division, med materiel och på-pappret-personal, utan att ha ordentlig förbandsindelning, utsedda befäl m.m.

Några få mobiliseringsförband har övats och anses ha tillräcklig kapacitet för att utgöra verkliga förband (t.ex. den 4:e reservbrigaden i Karelen, som övades härom året). Om övriga depåförband når den standarden, betyder det en avsevärd förstärkning motsvarande åtminstone 25-30 brigader bara där.

Los Puddas sa...

Räknar man det man får tillgång till genom CSTO kanske