Efter beskedet om ryska arktiska brigader började man i Norge skapa en "arktisk insatsstyrka" med KJK, Norges kustjägare, i spetsen.
ÖB flaggade under sommaren om en möjlig massiv förbandsnedläggning och Wiseman tog nyligen upp att om inte hela marinen ryker så är faran inte över för amfibiekåren. För den norska motsvarigheten är läget tvärtom.
Senast igår påminde den norska regeringen om att man vill stärka försvaret i Nordnorge och man satsar på att bygga upp en "arktisk insatsstyrka", en sorts motsvarighet till de ryska arktiska brigaderna med "kustjägarkommandot på Trondenes i förarsätet". Kustjägarkommandot, KJK, är Norges motsvarighet till amfibiekåren i Sverige. Trondenes ligger utanför Harstad, ovanför polcirkeln.
Medan framtiden för amfibiekåren, sedan 2005 bestående av en enda bataljon, är oviss satsas det alltså på de norska kollegorna.
För den som följt med i svensk försvarsdebatt de senaste dagarna kan det verka som om läget enbart ser mörkt ut men samtidigt kommer signaler om förändringar i svenskt synsätt på utvecklingen i närområdet. Härom veckan blev en analys av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) offentlig i vilken det bland annat heter: "I vårt närområde har samtidigt användandet av diplomatiska påtryckningar där militära maktmedel finns i bakgrunden blivit mer utbrett". Lite senare skriver FOI-analytikerna ovanligt kritiskt "Det ställer högre krav än tidigare på svensk förmåga att använda sina nationella verktyg, där försvars-, säkerhets- och utrikespolitik står i samklang. Klarar inte Sverige detta är risken att Sverige uppfattas som ett underskottsområde för regional säkerhet."
Sker då någon förändring på det försvarspolitiska planet? Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) redovisade tidigare i år en ny syn på utvecklingen i närområdet. Från Mats Johansson, en av moderaterna i riksdagen, kom ett utspel på DN Debatt härom veckan.
För nytillkomna läsare kan tilläggas att den norska regeringen höjde försvarsanslaget med sju procent i vintras och i juni beslutade sig för den största investeringen i armén genom tiderna.
Antalet ryska amfibiebataljoner (marininfanteri) baserade vid Östersjön är enligt öppna källor fem. Vid Barents hav nio. Därtill mindre enheter. Rysslands marininfanteri har till skillnad från nordiska motsvarigheter en hel del pansar och skall enligt ryska öppna källor vara helt ombeväpnade 2015.
9 kommentarer:
Nu skall man väl i ärlighetens namn säga att KJK som är Norges amfibieförband knappast är jämförbart med Sveriges dito, Amfibiebataljonen. Storleksskillnaden är allt för stor. Till Sveriges fördel den här gången.
/H
Samma stridsbåtar, svenska, har man. Skillnader finns även och idag är KJK mindre än vårt Amf 1, men den norska regeringen har alltså två gånger i år - se länkarna i texten ovan - signalerat att KJK har ledande roll i den kommande arktiska insatsstyrkan. Då får man rimligen mer resurser och kanske även blir större. Mvh, Lars
Dom andvänder väl rb17, det gör väl inte amf längre? inte lvrb70 heller..
KJK, de norska kustjägarna har samma arbetshäst som vår amfibiebataljon, alltså den svensktillverkade Stridsbåt 90. Därtill liknande uppgifter. Utöver KJK har Norge även MJK, marinjägarna, som motsvarar våra attackdykare. Se vidare min bok "Elitförband i Norden". Den är slutsåld men man kan låna den på bibliotek. Mvh, Lars
Jo, Amfbat använder fortfarande Rb17, dock ej luftvärnsrobotsystemet Rbs70. Hävdar fortfarande att det ej går att jämföra Amfbat och KJK rakt av trots att de använder liknande utrustning. Amfbat är en manöverbataljon med allt vad det innebär medans KJK är ett litet specialiserat förband(dock inget specialförband) som fokuserar sig på spaning och små nålstick mot fienden.
"Elitförband i Norden" finns givetvis redan i min boksamling! Dock har jag den ej tillgänglig för tillfället..
/H
Tack för klarläggandet om robotarna. De konkreta uppgifterna för den kommande arktiska insatsstyrkan med KJK i spetsen har inte aviserats, mig veterligen, men man kan väl anta att KJK i och med omstöpningen förväntas kunna utföra fler saker.
För en oinsatt, så låter väl beskrivningen ni båda ger, som att KJK motsvarar KJ-kompaniet och att man nu ska bygga ett manöverförband runt det, som amfibíebataljonen?
Bra sammanfattat där Ndrop, precis vad jag tänkte också.
J.K Nilsson
Mkt lite info har släppts om arktiska insatsstyrkans sammansättning men kanske stommen blir typ en amfibiebataljon, ja.
Skicka en kommentar