tisdag 19 juni 2012

Finland först med supervapen

Finska M270 med ATACMS kan nå Sankt Petersburg ända från Helsingfors och blir Finlands svar på ryska Iskander.

Betydande militära nyheter från Finland och Norge har ännu inte blivit helt kända i Sverige, men ännu viktigare är kanske det nästan försvarslösa Islands roll i ett allt hetare Arktis.

Under min frånvaro p.g.a. Spökpatrullen (manuset inlämnat imorse, puh!) har andra bloggare belyst utspelet av Rysslands högste general i Helsingfors. Visserligen fick general Makarov även uppmärksamhet i svensk TV till slut, men inte på grund av hans ord i Helsingfors och därefter Stockholm, utan på grund av Tjetjenien. Än en gång har alltså en milstolpe för vår säkerhetspolitik missats av våra största medier.

Om det inte varít för detta inlägg hade även Finlands anskaffning av amerikanska ATACMS ännu varit helt onämnt på svenska. Men det finns mer att säga om 30-milasytemet ATACMS, som att: "Det är värt att notera att ATACMS radie skulle möjliggöra att man avfyrade i Helsingfors och träffade mål i Sankt Petersburg".

Så vitt jag känner till har svenska medier rapporterat lika mycket - dvs. ingenting - om Finlands nyliga inköp av amerikanska Stinger-luftvärnsrobotar och därtill flygburna kryssningsrobotar, av just den JASSM-typ som till nyligen ansetts vara för känslig för försäljning till Finland.

ATACMS och JASSM till Finland borde vara i samma klass som Norges besked härom dagen om "den största investeringen i armén genom tiderna".

Finland ser sig alltså tvunget att skaffa vapensystem som populärt kan beskrivas som supervapen och blir första nordiska land med dylika. Norge ser sig tvunget att ge sina markstridskrafter, särskilt i norr, ett stort pansarlyft. Och i Sverige blir dessa nyheter i princip förbigångna, än mindre diskuterade.

Tack och lov för mina bloggkollegor, som senast idag tog upp att det kanske ännu mer omvälvande för vårt säkerhetspolitiska läge är vad som nu sker mellan Sverige, Finland och Island. Som i högsta grad lär intressera Ryssland och Kina.

10 kommentarer:

jan-olov sa...

Finland imponerar med sina ca 30 miljarder sek i försvarsbudget och 10% besparing snart men gör konkreta saker för sina pengar.
Lite snack mycket verkstad och så var det Sverige som gör tvärtom.

Kn Jan-Olov Holm

Anonym sa...

Till skillnad från sina svenska kollegor så har inte Finlands politiker insett att "Finland numera försvaras bäst i Afghanistan."

Anonym sa...

Finland kanske får mer pang för pengarna. Svenska försvarsbudgeten, som aldrig indexreglerats, utgör ju finansdepartementets nätta lilla budgetregulator där ingen politiker vågar säga ifrån då media (enligt uppgift huvudsakligen MP och V sympatisörer) kan använda det emot dem...Dessutom , stor del av försvarsbudgeten går tillbaka till statskassan i form av lokalhyror (varför?) och andra avgifter...lilla billiga yrkesförsvaret bidrar också till sönderfallet. Svenska försvaret styrs av andra parametrar än relevanta säkerhetsanalyser. Kvar blir en insattsberedd liten trupp, i alla försvarsgrenar, som kan och ska agera från långbordistan. Det är tur att Sveriges försvarsryggrad utgörs av Finland till öster, Norge väster och Norr, samt Tyskland och Polen till söder. Starkt försvar och förtroendegivande strategi. Tack kära politiker och generaler (utan ryggrad). /JM

Anonym sa...

Finnarna är realister med fötterna fast förankrade vid marken, medan man i Sverige är ..., ja, vad gör man i Sverige förutom att flumma ...

Anonym sa...

Har du länk till att Finland köper Stinger missiler?

Lars Gyllenhaal sa...

Se inlägg nr 2 den 21/6 2012.
Mvh,
Lars

Anonym sa...

Spelar ingen roll i ett eventuellt storkrig...tex. så utplånar ryssarna Finland med några atombomber på någon sekund...Ett sådant hot mot Petersburg måste ju ryssarna neutralisera snabbt

Anonym sa...

Vi ska nog vara långt inne i 3:e världskriget för att Ryssland ska dra iväg atombomber mot Finland. Det är en sista utväg och efter det är det ingen återvändo. Ska dom dra iväg kärnvapen mot Sverige och Norge också för att vi stöttar Finland?

Anonym sa...

Är detta verkligen ett supervapen?

Blev faktiskt lite besviken. Visst kan den flyga långt och träffa rätt men är det så underligt att man klarar utav detta 2012?

Känns som den militära tekniken idag ligger efter den civila på många områden.

Anonym sa...

Vilka ska vi stötta som inget har :0)