måndag 14 februari 2011

Renhållningsarbetaren från Dasshålet

Allan Mann var inte lite fräck som visade tyskarna ett ID-kort med "yrke: renhållningsarbetare" och adressen "Dasshålet 13 i Oslo". Nu finns tre av Allan Manns ID-kort att beskåda i en monter på Karlberg.

I samlingssalen på Karlberg finns sedan en tid flera minnessaker som tillhört "renhållningsarbetaren" och "sprängningsarbetaren" (det yrket var rätt nära sanningen) Allan Mann. Den gång som jag intervjuade honom hade han tyvärr inte riktigt koll på var dessa saker var, så jag fick inte se dem då och höra bakgrunden. Men flera av Allans vänner och bekanta följer ju med i denna blogg så jag ber om lite input så att vi kanske kan få veta lite mer tillsammans.

Här kommer alltså lite bilder på för mig kryptiska föremål som tillhört Allan Mann, alla utställda i samma monter på Karlberg.

Någon sorts livsmedel, en nödranson eller?

Uppe till vänster en tysk soldats vattenflaska med mugg. Någon som vet var Allan plockade upp den?

Amerikansk handgranat, brittisk hjälm, brittiskt hölster men sen?

I övrigt vill jag tipsa om ett nyinspelat radioprogram om en kollega till Allan Mann, den sannolikt siste levande svensken av dem som blev norgefrivilliga våren 1940: Jan Danielsen. Han var K 3-fänrik och liksom Allan finlandsfrivillig innan han drog till Norge. Vid Narvik fick han ansvaret för en norsk pluton. Jan har åsikter inte bara om andra världskriget utan även om hur nutidens svenska veteraner behandlas.

Uppskattningsvis 300 svenskar gick över gränsen i april-maj 1940 för att strida för Norge. En enda av dem lever alltså idag, så vitt jag vet. Lyssna på honom. Intervjun sänds imorgon tisdag (15/2) i P1 klockan 11.03 och 20.03, samt på onsdag (16/2) klockan 23.30.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Pbservera det intressanta numret på den nedersta falska ID-handlingen uppe till höger. Det är en vits i sig själv. Det var lite' vågat att använda den efter som rätt många tyskar måste ha vetat vad "4711" stod för, nämligen [Original] Kölnish Wasser eller på franska Eau de Cologne. Bra att ha för en "renhållningsarbetare" ;-)

H.

Ditte Akker sa...

Alltid spännande att läsa det du skriver. Tänk att pappa hade allt det här i kartonger i källaren i Solna....
Och visst är en del av föremålen verkligen kryptiska. Troligen har han använt det mesta för sakerna var packade så. ( Jag packade upp dem)

Tobias sa...

Jag skulle misstänka att den amerikanska handgranaten på bilden är en Brittisk handgranat av typen Mills bomb.

Tor-Helge Y sa...

Det ser ut som det ligger 2 norske Krag-Jørgensen bajonetter der, og en av de har en plakett montert på skjeftet. Hva står det på den mon tro?