söndag 11 april 2010

Militanta nationalister näst största parti

Dagens val i Ungern ser ut att leda till att EU får en medlemsstat i vilken det näst största partiet har en svartuniformerad gren. Svenska medier har de senaste veckorna publicerat några artiklar om utvecklingen i Ungern men hur är det med den stora bilden?

De senaste dagarna har de stora svenska redaktionerna tagit upp Jobbik och dess uniformerade formation, Ungerska gardet (formellt numera benämnt "Nya ungerska gardet"). DN hade denna TT-artikel i fredags (man hade även ett ledarstick för nån vecka sen som jag dock ej nu finner), SvD hade denna artikel idag.

Men, hur pass utbredd har den militanta nationalismen blivit i Europa under de senaste åren? I vilket land är fenomenet störst? Var har man tillgång till militära vapen och även använder dem? Dessa aspekter är knappast bara av akademiskt intresse, eller?

Sveriges Radio har nyligen haft en serie inslag om den nya vågen av nationalism i Europa och vidgat perspektivet från Ungern. Bra, men var är rapporteringen om de mest välbeväpnade nationalisterna i Europa? (sannolikt fortfarande även större än Ungerska gardet)

4 kommentarer:

chefsingenjören sa...

Jag har god inblick i Ungern och tyvärr är rasismen utspridd i samhället. Att t.ex. nämna ordet zigenare till även en välutbildad ungare så spottar han mer eller mindre över axeln.

Det jag dock är mest rädd över är att Jobbik får den ungerska rgeringen att dra sig tillbaka från NATO och EU.

Simon O sa...

Kan inte annat än hålla med föregående kommentar, hade för några år sedan förmånen att bo i tre månader hemma hos en ungersk familj och bekanta mig närmare med det ungerska samhället och den ungerska politiken (familjefadern var parlamentsledamot). Oerhört vänligt folk men ordet zigenare betecknade något värre än råttor, att jag ens pratade med ett par romer vid ett tillfälle ansågs avskyvärt. Älskar verkligen Ungern och landets befolkning, men någonstans har det gått snett.

Lars Gyllenhaal sa...

Har själv bara varit i Budapest under några dagar men blev klart sugen på att återvända och uppleva mer.

Anonym sa...

När kriget börjar i Mellanöstern kommer Ungern gå på rov för att ta Vojvodina från Serbien.

Arne Strand.