fredag 16 april 2010

Natos snabbinsats övar i Östersjön

Nato Response Force (NRF) tillsammans med svenska HMS Härnösand och HMS Helsingborg övar för närvarande i Östersjön och Nordsjön. Övningens gigant är det franska atomdrivna hangarfartyget Charles de Gaulle. Övningen genomförs främst i danska och tyska vatten.

I NRF-övningen som kallas "Brilliant mariner" ingår sammanlagt 40 örlogsfartyg från 12 länder med sammanlagt 6 500 sjömän/soldater. Övningen pågår 12-22april och har en egen hemsida

Bland de deltagande fartygen finns även franska marinens Mistral, som Ryssland önskar köpa och tillverka kopior av.

Rysslands Nato-ambassadör Dmitrij Rogozin menar enligt den ryska tidningen Nezavisimaja Gazeta att "Brilliant Mariner" handlar om Natos syn på Georgien-kriget.

Nezavisimaja Gazetas Viktor Litovkkin avslutar sin artikel med följande ord: "Kommer Ryssland köpa eller inte köpa Mistral är en öppen fråga. Tydligt är enbart att det är ett enormt avstånd mellan orden om önskan att samarbeta med Ryssland, som alla delar av Nato ständigt talar om, och verkligt samarbete".

3 kommentarer:

Henrik sa...

Fransmännen är säkert där för att uppdatera sin signal och signaturdatabas. Vill minnas att det stod i en fransk tidning att det var ett av målen för Frankrikes del. Men det är ungefär vad man gjorde under senaste Red Flag. Så jag hoppas att Visbykorvetterna använder radarreflektorer så inte fransoserna får ut den infon iaf.

Anonym sa...

Hur gick det med fällningen på Grönland?

Lars Gyllenhaal sa...

Tror du menar nordpolen - den har ännu inte genomförts. Ingen förklaring har lämnats men man kan väl anta att man flyttat datumet antingen av hänsyn till väderförhållanden eller mediasituationen. Dvs släppdatumet styrs av väder och när nyheten bäst passar.