torsdag 8 april 2010

Rysk militärövning sågas av Kanada

Den ryska fallskärmsfällning av militär trupp på nordpolen som är tänkt att ske nu på lördag den 10 april är sedan länge omtalad i Kanada. Den kanadensiska regeringen har nu igångsatt en egen mark- och flygövning och en ubåtsexpedition längst uppe i norr.

Sedan flera månader är det planerade ryska nedsläppet av fallskärmstrupper över nordpolen omdiskuterat i Kanada. Senast det skedde en stor militär fallskärmsfällning över nordpolen var 1950, då Sovjetunionen fällde en fallskärmsbataljon, alltså flera hundra soldater samtidigt. Enligt mina efterforskningar har därefter enbart genomförts en "stor" militär fallskärmsfällning, då Kanada 1974 fällde sju soldater som del i en militär räddningsövning.

Som tidigare nämnts har nyligen även inflytelserika brittiska institutioner lagt sig i. Härom veckan gjorde president Medvedev en tydlig markering om vad Kreml anser om Rysslands rättigheter i Arktis.

Inför det datum som kungjorts som planerat hoppdatum, den 10 april, har det därför gjorts flera utspel. I förrgår, den 6 april, igångsattes den första militära kanadensisk-danska samövningen i Arktis, som detta officiella pressmeddelande berättar om. Övningsnamnet vill måhända signalera någonting? Det betyder "Landet som är vårt". Samtidigt sågade Kanadas utrikesminister än en gång de ryska planerna på militär fallskärmsfällning över nordpolen.

Idag kan kanadensiska medier berätta om en ny ubåtsexpedition i syfte att belägga Kanadas arktiska anspråk. Den obemannade ubåten ska inleda sitt arbete idag.

Det skall bli högintressant att se om Ryssland nu kommer att genomföra fallskärmsfällningen och hur stor den i så fall blir, samt inte minst hur man presenterar den i olika länders medier.

1 kommentar:

Joakim sa...

Vad hände med den här fallskärmsfällning? Har inte hört något.