söndag 29 november 2009

Vinterkriget 70 år imorgon

Imorgon, den 30 november, är det exakt 70 år sedan Sovjetunionens angrepp på Finland. Det skall bli högintressant att se hur detta uppmärksammas i Norden och Ryssland.

Eftersom inga större svenska medier mig veterligen ännu tagit upp 70-årsminnet så passar jag på att påminna om att den dåvarande presidenten Michail Gorbatjov på sin tid var tydlig med att erkänna Sovjetunionens skuld till kriget. Under 1990-talet publicerades seriösa artiklar i ämnet i rysk press.

I Finland har 70-årsminnet givetvis redan uppmärksammats en del de senaste dagarna. Här finns ett bildspel som visar de fysiska spåren av kriget i terrängen. Här uppmärksammas en ny bok om vinterkriget ur finskt perspektiv.

En mycket läsvärd bok om förhållandet Finland-Sovjetunionen är Vi skola nästan alla dö. Boken skrevs av Aino Kuusinen, hustru till Otto Ville Kuusinen, mannen som formellt skulle överta Finlands högsta ämbete efter att landet "befriats" av Röda armén. Aino Kuusinen beskriver bland annat hur hennes make 1935 invigde henne i Stalins krigsplaner.

Otto Ville Kuusinen är begravd invid Kreml och står ännu staty i den ryskkarelska centralorten Petrozavodsk.

Inga kommentarer: