måndag 2 november 2009

Sensationella polska påståenden om ryska övningar

Ett polskt statligt forskningsinstitut har lagt fram sina slutsatser om de ryska militärövningarna "Ladoga-2009" och "Zapad-2009". En av Polens största tidningar sammanfattar rapporten med rubriken "Ryssland övade kärnvapenattack på Polen".

Den polska upprördheten över de för en månad sedan avslutade ryska övningarna togs igår även upp stort i brittiska Daily Telegraph under rubriken "Russia 'simulates' nuclear attack on Poland"

Det är Wprost, en polsk motsvarighet till TIME/Newsweek, som i denna artikel har skrivit om slutsatser dragna vid polska statens Centre for Eastern Studies (CES). Wprost hävdar med stöd av CES-rapporten att Ryssland under höstens militärövningar bland annat övade en kärnvapenattack mot Polen samt militära operationer kring den kommande gasledningen Nord Stream och landstigning på den polska kusten. Antalet involverade trupper i övningarna skall ha varit 30,000.

Jag påminner om att ryska hel- och halvofficiella källor angett mycket olika antal involverade trupper i "Ladoga" men däremot blivit samstämmiga om att det var 12,500 trupper som deltog i "Zapad". En totalsiffra om 30,000 för bägge övningarna verkar i mina ögon fullt rimlig.

Stämmer då påståendet om att man övat på en kärnvapenattack mot Polen? Påståendet är minst sagt sensationellt och jag tänker inte försöka utvärdera det. Andra lär nog göra det och särskilt intressant blir om Ryssland väljer att bemöta detta påstående.

Vad gäller om kustlandstigningsmomenten verkligen handlat om Polens kust vore det också förmätet av mig att klassa påståendet men man kan konstatera att den ursprungliga Zapad-övningen, den som gick av stapeln i september 1981, av många dåtida betraktare, inte minst då polska, ansågs handla om kraftiga signaler till polackerna.

Av polska medier framgår nu även att flera polska politiker inte tänker släppa de avslutade ryska militärövningarna utan kommer att belysa och kritisera dem inom EU-sammanhang.

5 kommentarer:

Nkari sa...

Ryssland har inget intresse av att nuka polen i dagsläget imho. Det är ju inte direkt så att amerikanerna har ett par hundra tanks ståendes i polen redo för invasion.


Propaganda för att få folket rädda så polska politiker kan göra som de vill, lite som USA's "krig" mot terrorism..


Storm i vattenglas imho.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Nkari,

Hade bara en polsk politiker eller ledarskribent påstått ovan hade jag inte skrivit om det. Nu är källan för ovan ett polskt statligt forskningscenter. De kan ha fel, de kan vara ute i politiska syften etc - men icke desto mindre är detta allvarligt.

Liksom det är allvarligt att Ryssland år 2009 väljer att hålla de största militärövningarna i öst sedan 1981, enligt deras egna uttalanden. Dessutom mycket nära Polen, baltstaterna, Finland och Norge. Låt oss säga att Ryssland genomfört övningarna i rent defensiva avsikter - låt oss utgå från det för en stund. Men blir det då egentligen så väldigt mycket mindre allvarligt?

Mvh,
Lars

GS sa...

Finnarna verkar inte vara allt för glada över ryssens nuvarande svansföring. I sommras testade finnarna sin mobiliseringsorganisation samt genomförde den största manövern de haft sedan 2 VK, 18.000 man från armé, flotta samt flyg. Samtidigt som denna manöver genomfördes, deltog en del av det finska flyget i Loyal Arrow. Och under hösten satte finnarna upp en full krigstida bas i norra Tyskland för att testa NATO kompatibiliteten.....

Nkari sa...

Jag har inte påstått att ryssens övningar skulle vara "ofarliga", jag säger bara att det knappast är atom övningar de genomförde.

Tror mer de spänner musklerna inför pipelinen som kommer dras om ett par år..

Får se när nästa övning kommer igång.. skulle tippa nästa sommar..

Anonym sa...

På tal om ryska förmågor:

http://www.sptimes.ru/story/30260