onsdag 25 november 2009

Gigantisk vapenaffär het potatis utom i Sverige

Massor av medier runt om i världen har nu rapporterat om det franska erbjudandet att uppgradera Rysslands landstigningsförmåga och exempelvis denna UPI-artikel och detta ryska TV-inslag på engelska (klicka på bilden så startar inslaget) hävdar att affären, om den realiseras, blir den största vapenaffären någonsin mellan ett västland och Ryssland.

Enligt Russia Todays extremt sevärda TV-inslag, se ovan, kan beslutet om affären tas inom bara några dagar.

Intresset för denna affär bland svenska medier hittills är noll, så vitt jag vet. Vi har ju betydligt viktigare nyhetsämnen här, i Anna Ankas hemland.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Det postmoderna paradiset" - Europa, med kanske Sverige som sin största förespråkare och beundrare, tror helt enkelt inte på våld och därför är det inte heller av intresse att diskutera frågor som kommer i kontakt med det ställningstagandet. Skulle det mot förmodan te sig tveksamt i Europa finns USA där med sin långa arm.

Kanske finns det en blåögdhet i det moderna Sverige som byggts upp i frånvaron av krig och elände under överskådlig tid. Kanske tror vi att det bara är vi själva genom ett fast och riktigt ställningstagande som påverkat vår egen historia. När det snarare är så att olika beslut utifrån tillsammans med våra egna har visat sig haft en positiv verkan för Sverige.

Kanske är det en förklaring eller iallafall en fundering till Sveriges totala tystnad i säkerhetspolitiska frågor som inte äger rum många mil bort, såsom i Afganistan. Men ska tilläggas, även där är tystanden påtaglig.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej nicke-s,

Jag tror det ligger mkt i vad du säger. Vore intressant om någon kunda utreda tystnaden riktigt utförligt, dvs en avhandling/bok i ämnet.

Mvh,

Lars

Anonym sa...

Det känns onekligen som ett bortsett ämne i den offentliga debatten. Jag håller med om att en avhandling/bok inom ämnet skulle kunna kasta lite välbehövligt ljus över skuggorna och fler med oss skulle säkert läsa den med stort intresse.

Tack för alla läsvärda tips, Lars.

/Niklas