lördag 7 november 2009

Polen vill ha amerikanska baser

Polens utrikesminister vill nu se amerikanska militärbaser i Polen - motiverat av Rysslands senaste militärövningar intill Polen. (kommentar 10/11: utrikesministerns ord har dock förvanskats - se nästa inlägg)

Rysslands utrikesminister uppger att han är helt oförstående.

En del ryska medier har uppgett att Estland redan till sommaren vill se amerikanska landstigningsövningar på den estniska kusten. Jag tycker det låter lite väl starkt. Har ännu inte funnit västliga bekräftelser på det påståendet - dock något åt det hållet. En rysk nyhetsbyrå uppger att en stor amerikansk-estnisk övning har beslutats, men ska ske först om två år.

The Economist har publicerat en analys av storövningarnas efterspel . SYNNERLIGEN läsvärd, prioritera att läsa den föreslår jag.

I svenska medier är det mig veterligen enbart knäpptyst om de senaste dagarnas polska utspel. Bellmans epistel 45 gäller ännu: "Vad f-n angå dej Polens affärer?"

1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter logiskt att när EU saknar egen förmåga att krafter hos Rysslands grannländer strävar efter att stärka sin position. Hur kan man göra det realpolitiskt utan att stärka Nato?

I och med att det fortfarande inte nämns något i svenska medier kommer jag att tänka på ett citat från Robert Kagan; "om man inte har en hammare vill man inte att någonting ska se ut som en spik".