lördag 14 juli 2012

Hitlers USO på Östersjöns botten?

Finsk TV om objektet som fångat hela världens uppmärksamhet. Efter en halv minut övergår språket till svenska.

Jag såg Aftonbladets löpsedel idag och tänkte genast: "Hitler = nyhetstorka". Men jag hade fel. Det handlar ju om årets mest spännande USO och den nya teorin tycker jag är klart intressant.

USO??? Ja, något UFO är det knappast, men tveklöst ett Unidentified Submerged Object, som inte alls behöver komma från rymden. Jag är inte någon marin expert men med tanke på den stora militära aktivitet som Östersjön upplevde under andra världskriget håller jag liksom den i AB intervjuade f.d. ubåtskaptenen Anders Autellus för troligt att cirkeln kan vara en tysk ubåtsfälla.

Om objektet inte skulle vara tyska Kriegsmarines, alltså Hitlers, satsar jag på en rest av 1950- eller 1980-talets mycket kalla krig. Som jag tar upp i min artikelserie MILITÄRT! har det inträffat flera extremt känsliga marina incidenter i Östersjön som ännu inte blivit allmänt kända (MILITÄRT! tar upp dem) och en del operationer är ännu fullständigt okända...

Vem är då denne Anders Autellus? Jag känner honom inte alls men kan konstatera att han är det AB beskriver honom som, vilket framgår av bl a denna och denna sajt.

Ytterligare ett intressant nyhetsklipp om den ännu pågående dykexpeditionen.

Apropå att objektets form onekligen bär vissa likheter med Millenium Falcon från Star Wars noterar jag med viss förfäran att rymdskeppets ägare Han Solo, dvs. Harrison Ford, just nu firar sin 70-årsdag. Varför känner jag mig plötsligt så gammal?

Gammalt är nu också snart internet, men av någon anledning är den mest offensiva militära sidan av nätet ännu inte välkänd. Det finns en bok i senaste Pennan & Svärdet som beskriver denna sida rejält, dessutom på ett konkret (från Estland m fl länder) och välskrivet sätt, förståeligt även för den med enbart grundläggande datakunskaper. Boken heter Internets mörka sidor och är skriven av Roland Heickerö, forskningsledare vid FOI. Jag har läst den och vill starkt rekommendera den för alla med intresse för cyberkrigföring.

TILLÄGG 15/7: AB skriver att inga sovjetubåtar kom ut. Det stämmer inte, men är nog något AB:s reporter fått för sig, inte Anders Autellus. Hursomhaver gissar jag tills vidare, liksom Autellus, att objektet har militärt ursprung.


Inga kommentarer: