fredag 20 juli 2012

Besök i Hitlers största förråd i Luleå

Ett av de tidigare hemliga dokument ur Säkerhetspolisens arkiv som "Tyskar och allierade i Sverige" bygger på. Dokumentet är ej tidigare publicerat.

Nu kan du med datorns hjälp kliva in i Wehrmachts största förråd i Sverige 1940-43. De står nämligen kvar i Karlshäll utanför Luleå. De är normalt stängda men öppnades för Sveriges Radio och mig härom dagen.

Du kan lyssna på hela reportaget minus musiken genom denna historiska sida på P4 Norrbottens webbplats.

Tilläggas kan att Wehrmachts kontor inne i sjäva Luleå finns kvar. Men vare sig denna byggnad eller någon av de kvarvarande förrådbyggnaderna är försedd med någon typ av infotavla. Jag försöker verka för att sådana ska komma upp. Den amerikanska närvaron i Luleå 1944-45 är redan markerad genom en minnessten. Dock står den inne på flygflottiljens (F 21) område.

Det fanns mycket mer att berätta om förråden i Karlshäll, som att de sommaren 1945 fick se inte mindre än 25,000 sovjetiska medborgare som just varit krigsfångar i Nordnorge. Men för den som vill veta mer finns min bok Tyskar och allierade i Sverige.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Väl och tydligt talat. Bra med bilderna på P4:s hemsida. Saknar bara den bild som omtalas i programmet, den med säckar med Örnen på etc. Gissar att ångloket intresserade de yngsta rätt mycket ;-)
Hrmn

miklos sa...

Läste nu kollegans artikel om
tyska militerföråd i kola halvön
om samarbeten melan Stalin o
Hitlers wermacht.Imponerande
kvalite på artikel.