onsdag 18 juli 2012

Finland fick nej av USA

Som DN idag rapporterar fick Finland oväntat nej, försäljning av USA:s vassaste konventionella armérobotar till Finland stoppas alltså. MEN, som framgår av slutklämmen ansöker Finland igen, i höst.

Denna blogg har tidigare tagit upp vapensystemet ifråga, ATACMS.

DN antar att kongressens nej är en del i USA:s större förhandlingsspel med Ryssland. Det stämmer nog.

UPPDATERING 23:30: Eller kanske det hela är ett byråkratiskt misstag? Se kommentarerna nedan.

UPPDATERING 2/8: Pentagons fel.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tankeväckande att Finland nu inte fått köpa ett amerikanskt markrobotsystem med lite längre räckvidd. Finland är ju ett långsträckt land, liksom Sverige, så det är inte så konstigt att finländarna kan anse sig behöva vapen med längre räckvidd.
Samtidigt som Ryssland klagar på att Finland ser över sitt försvar har nämligen ryssarna själva rustat upp i närområdet. Det har t.ex. rapporterats i Sveriges Radio om att ryssarna skapar en arktisk brigad vid staden Petjenga, som tidigare i finsk ägo hette Petsamo och som ligger på Kolahalvön, nära norska gränsen. [ http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=4403029 ]. Dessutom har finsk media rapporterat att Ryssland själva placerat långdistansrobotar i närheten av Baltikum och Finland: "Ett exempel på rysk vapenteknologi: Iskender-markmålsrobotarna som Ryssland placerat i Luga, omkring hundra kilometer från gränsen till Estland. Iskenderrobotarna som kan utrustas med kärnstridsspetsar har officiellt en räckvidd på högst 500 km, vilket gör att de är tillåtna enligt INF-avtalet från 1987 som förbjuder medeldistansrobotar. Men enligt utländska experter når de minst 700 km. – De flyger cirka 100 km i minuten. Helsingfors når de på knappa fyra minuter, säger Stefan Forss." [ http://hbl.fi/nyheter/2011-09-21/ryssland-kan-inta-norden-och-baltikum-nar-som-helst ]. Att Ryssland nu höjer röstläget för att Finland p.g.a. av det ändrade säkerhetsläget vill se över sitt eget försvar kan såländes måhända tolkas som ett ypperligt exempel på dubbelmoral.

Ett annat (icke-militärt) exempel på dubbla ryska standarder är även att ryssar, vad jag förstår, får köpa sommarbostäder/tomter på finska sidan av gränsen men finländare inte får köpa sommarbostäder/tomter på den ryska sidan av gränsen. Föga förvånande så har finländarna reagerat/reflekterat även över detta [ http://hbl.fi/nyheter/2012-02-22/rysk-press-slar-ner-pa-finland ]. Det är komplicerat att vara granne med Ryssland.

Anonym sa...

En potentiell tidningsanka.

Enligt finsk media är det helt enkelt så att kongressen har hanterat en felskriven beställning. Finland har beställt M-57 till sina MLRS, inte M39. En ny beställning kommer att skickas in för hantering till augusti.

Anonym sa...

http://hbl.fi/nyheter/2012-07-18/finlands-missilkop-forsenas-pa-grund-av-fel-beteckning

Det var nog inte så allvarligt, trots allt

Erling Johansson sa...

http://hbl.fi/nyheter/2012-07-18/finlands-missilkop-forsenas-pa-grund-av-fel-beteckning

Tekniskt fel och har tydligen inte med Ryssland att göra.

Anonym sa...

http://hbl.fi/nyheter/2012-07-18/finlands-missilkop-forsenas-pa-grund-av-fel-beteckning

Johan sa...

I Vasabladet kan man läsa:
Finland ska fortfarande köpa missiler av USA men köpet har försenats på grund av en felaktig anmälan till kongressen. Det uppger Försvarsministeriet.
Kommunikationschef Jyrki Iivonen säger att anmälningen hade fel kodbeteckning för systemet som Finland ska köpa. Därför tog man tillbaka ansökan och korrigerade den.
–Tillståndet har åter lämnats in till kongressen för behandling, som avslutas den 4 augusti. Det handlade om ett tekniskt fel, säger Iivonen.
Helsingin Sanomat skrev på onsdagen att Finlands ansökan om att få köpa missiler av USA hade fått ett nej från USA:s kongress.

J.K Nilsson sa...

Men om det nu var en felskrivning, varför tillstyrke tidigare instanser köpet?

J.K Nilsson

adde sa...

Ett USA internt fel betyder inte att få Nej

Inte det första felet du har i Finlandsrapporteringen.

Och inte en korrigering nu heller.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Adde,
Se uppdateringen i slutet av notisen och sedan bör man även läsa föregående kommentarer, om du inte redan gjort det. F.ö. gör jag absolut fel ibland, både skriver och säger fel. Sedan skulle det väl behövas en blogg på svenska specifikt om Finlands försvar. Du kanske kan starta en sådan? Tyvärr är min finska så gott som obefintlig, annars hade jag själv gärna startat en sådan eller skrivit mer på denna blogg om Finland.
Mvh,
Lars

En Finne igen ;) sa...

Hej!

Jag har försökt att hitta information om den M-57 missil på internet. Men hittade ingenting.

Är det nyare variant av M-39?