måndag 16 juli 2012

Diktaturernas snyggaste bilar

En tysk amfibiebil, en Schwimmwagen från andra världskriget, i fantastiskt skick och utställd på Arsenalen. I bakgrunden en tysk Marder.

En militär version av den östtyska Trabanten, med mig närstående chaufför.

Här kommer två bilder jag tog härom veckan i Arsenalen, det nya stora militärfordonsmuséet utanför Strängnäs. Jag vill absolut rekommendera ett besök om du har det minsta intresse för gröna (men inte särskilt miljövänliga) fordon.

Det finns i muséet en hel del mer eller mindre klassiska militärfordon från utlandet, som en T-34 och en M4 Sherman, men fokus är på fordon tillverkade i Sverige. Emellertid har många av dessa även stark koppling till andra länders designers. Inte minst då pansarfordonen från Landsverk. Som jag tar upp i min bok Tyskar och allierade i Sverige så var Landsverk i princip en tysk pansarfabrik på svensk mark.

Kanske den militära Trabanten ovan inte är klassiskt snygg, men fulsnygg då??? Jag hade nöjet att i f.d. Östtyskland fara omkring i en Trabant. Ett oförglömligt minne.

Jag vill hålla blogginläggen korta men för dig som vill se fler av mina bilder från Arsenalen så har jag lagt ut ytterligare bilder på min militära Facebooksida.

Inga kommentarer: