onsdag 4 januari 2012

"Jag kommer inte att upprepa varningen"


Irans ÖB har lovat angripa hangarfartyget "John C. Stennis" om det återvänder. Här ses JCS filmad från luften av iransk militär.

- Jag kommer inte att upprepa varningen, sade Irans ÖB Ataollah Salehi igår, och lovade att angripa hangarfartyget John C. Stennis om det återvänder till Persiska viken.


Det informella krig mellan Iran, Israel och USA som redan pågått en tid summeras idag i DN och kompletteras på ett bra sätt av analysen som igår kväll lades ut på Krigsvetenskapsakademiens sajt.

Själv håller jag mig till att analysera de svenska militärer som för hundra år sedan skickades till Iran (då Persien) på brittiskt initiativ och med ryskt tillstånd. När första världskriget utbröt splittrades den svenska styrkan, en del for hem, en del gick i tysk krigstjänst mot ryssarna i Persien och några gick i brittisk tjänst. Jag har i stort beskrivit denna första moderna svenska utlandsstyrka i Svenskar i krig. Mitt senaste arbete handlar om ett specifikt svenskt underbefäl i denna styrka, som senare kom att spela en stor roll för Estland. Mer info om den kommande boken kommer...

Inga kommentarer: