onsdag 18 januari 2012

Diktatorns son tror på kollaps


Stridsfordonet som världens största militära geni, Kim Jong Un, själv kör är en sovjetisk PT-76. Sekvensen kommer efter 1 minut.

Delar av en kommande bok om Nordkorea har börjat publiceras. Författaren är en av den avlidne diktatorns söner, halvbror till min skolkamrat Kim Jong Un.

Världens största medier och Dagens Industri (snart fler svenska skulle jag tro) analyserar nu utifrån de nya uppgifterna, som kanske är de mest intressanta från Nordkorea på åratal. Vad jag fäster mig vid är att Kim Jong Nam verkar dela min tro att åren i Schweiz bör ha påverkat Kim Jong Un djupt. Men han lär dock inte, enligt halvbrodern, kunna reformera landet. Inte heller tror Kim Jong Nam att landet kan fortsätta som förut, utan han verkar anse kollaps som det mest sannolika scenariot.

Här tycker jag det tål att påminnas om att det i nordkoreanska skolböcker länge har stått att Nordkorea ska bli det mäktigaste landet i världen före den 15 april 2012. Varför just detta datum? Det är 100-årsdagen av landets evige (men stendöde) ledare Kim Il Sung.

En kollaps av ett land med kärnvapen, världens fjärde största krigsmakt och 25 miljoner människor till stor del redan i svår nöd. Oplatsens inlägg igår borde nog läsas av fler...

3 kommentarer:

Magnus Redin sa...

Kollaps av en nation som håller nere 25 miljoner mäniskor i nöd och som lever på att hota omgivningen, de vore något att fira det! Jag håller tummara.

Lars Gyllenhaal sa...

Visst, men bieffekterna vid en kollaps blir inte direkt små. Till att börja med lär makteliten knappast lämna scenen lika odramatiskt som i Östeuropa 1989.
Mvh,
L

Magnus Redin sa...

Det skonsammast för den globala ekonomin vore troligtvis om nordkoreanerna lade sig ner och dog i tysthet då det tar åratal för ett så nedgånget land att ge en nettoavkastning för världsekonomin. Det är emot mina värderingar att alltid önska det som är det allra bästa för ekonomin, risker kan vara värda de möjliga fördelarna och en del optimeringar som att stödja den nodkoreanska regimen för att undvika ekonomiska risker är helt enkelt omänskliga.

Jag vet inte hur nordkoreanerna fungerar men jag misstänker ändå att det blir mera Ceaucsescu än Honecker öden efter att så många människor har utsatts för ett så djävulskt förtryck. Jag är emot dödsstraff men blir det sådana öden för den nordkoreanska makteliten kommer jag inte att gråta över dem.

De kommer troligtvis att hota med fasansfulla dödstryckningar typ kärnvapenbombning av Tokyo för att överleva lite till. Det jag finner rimligast att göra mot sådana hot är att aldrig någonsin vika sig för dem samt ge en möjlighet för den nordkoreanska ledningen att lämna makten och fly.