onsdag 4 januari 2012

Hel brigad!?


Enligt de senaste uppgifterna strider nu T-72 mot T-72 i Syrien. Denna sovjetiska filmsnutt inifrån en T-72 visar hur automatladdningen funkar.

Den 38:e syriska brigaden ska ha gått över till rebellsidan och T-72:or skjuter nu på T-72:or enligt sajten Debka files.


Det verkar även som en ny gräns har passerats vad gäller insatser med obemannade luftfarkoster (UAV). När något hett händer i Mellanöstern är inte sällan israeliska Debka först med nyheten. Sajten kan vara vinklad och ha fel men är onekligen intressant.

Är det slutfasen i Syriens inbördeskrig som nalkas? Hur påverkar det Irans agerande?

I min artikelserie MILITÄRT! skrev jag nyligen om UAV-utvecklingen och snart publiceras en helt ny text om svenska livvakter i Israel, Gaza och Irak, med aldrig tidigare publicerade bilder.

4 kommentarer:

Försvar och säkerhet sa...

Debka är en källa med låg-medel trovärdighet, vilket inte hindrar att de kan ha rätt ibland. Jag ställer mig frågande till att en hel brigad skulle ha deserterat, däremot kan strider mellan mindre stridsvagnsenheter skett. En intressant detalj är att FSA har hotat med riktade likvideringar av officerare, om inte dödandet av civila slutar inom 4 dagar.

adam7 sa...

Debka files baseras ju på icke identifierade "källor" i Israels militär och säkerhets etablissemang, och sannolikt även politiker.

Debka files agenda är ytternationalistisk och med facit på hand har de ofta(st ?) haft fel i ett antal vilda scoopar.

Jag följde med sajten i tiderna, men slutade eftersom den är så ensidig och dess "avslöjanden" visade sig ofta (st?) vara falska rykten.

Så en viss källkritik ska finnas i frågan om Debka files.

Lars Gyllenhaal sa...

Tyckte jag var tydlig, genom att bl a sätta frågtecken i rubriken. Men, hörni, jag ser inget skäl till att en israelisk sajt skulle ljuga om UAV-biten - och den är kanske lika intressant som påståendet om brigaden. Vad säger ni läsare som känner Mellanöstern bättre än undertecknad om Debkas UAV-påstående??
Mvh,
L

Försvar och säkerhet sa...

Lars,

jag förstod att du själv var frågande till uppgifterna. UAV-flygningen verkar mer trovärdig.