lördag 26 februari 2011

Skarpt fallskärmshopp


Senast det hände var 1956 under Suez-krisen. Nu har det hänt igen.

Var?

Afghanistan.

Vad?

Att brittiska fallskärmstrupper (paratroopers) använder fallskärmar i en riktig operation. SAS har väl gjort det några gånger sen 1956, men inte the paras.

Det är nu flera veckor sen detta hände men jag kan inte se att någon på svenska ännu har uppmärksammat det. Det var Britain at War , en tidskrift som mest skriver om historia som gjorde mig uppmärksam på detta. Men så var det hela ju också historiskt med tanke på att nog ingen bland de hoppande ens var påtänkt 1956.

Törs man tala om en trend? Ett användande är ju ingen trend men vi har ju på senare år sett ökad användning av fallskärmar i ett land på närmare håll än Afghanistan.

Hur är det med SF, Delta, SOG och allt vad de amerikanska specialförbanden heter. Någon som vet om någon av dem hoppat över Afghanistan?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Under Operation Enduring Freedom gjorde ett hopp i början kriget med ett kompani(+)den 19 oktober 2001 ur 75. Ranger regementet.
http://www.globalsecurity.org/military/ops/airborne-jumps.htm

Räden kallades för Operation Rhino
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Rhino

mbh
op

Försvar och säkerhet sa...

http://krigskonster.blogspot.com/2010/11/sas-har-fatt-atta-schafrar-skjutna-i.html

Anonym sa...

Sydafrika gjorde en skarp luftlandsättning 1978 under Colonel Jan Breytenbach.

/Erik

Anonym sa...

Även i början av Irak-kriget hoppade amerikanska fallskärmstrupper in i de kurdiska delarna av Irak.

Anonym sa...

82nd hoppade i Afghanistan, runt Februari 2003 http://www.blackfive.net/main/2004/05/recently_declas.html
173rd Airborne Brigade hoppade over Iraq i Mars 2003
http://www.blackfive.net/main/2004/03/mustard_stains.html

/Swede

Lars Gyllenhaal sa...

Tack för all feedback!

Jo, att rangers hoppat över Irak visste jag, men har helt missat att 82 AB hoppade över Afg 2003. Sydafrikanska hoppet var också okänt för mig - finns det beskrivet i någon bok?

Mvh,

L

Anonym sa...

Lars:
Det finns en bok som heter Eagle Strike vilken handlar om vad som kallas "Battle of Cassinga"

http://www.amazon.com/Strike-Controversial-Airborne-Assault-Cassinga/dp/0620406143/ref=sr_1_9?s=books&ie=UTF8&qid=1298816658&sr=1-9

Sedan omnämns det också i några andra böcker av samma författare men som handlar om 32-Battalion, vilket jag tycker alla borde studera om det finns ett intresse av Counter-insurgency.

/Erik

Anonym sa...

Breytenbach, Jan (2008). Eagle Strike: The Story of the controversial airborne assault on Cassinga 1978. Manie Grove Publishing. p. 640. ISBN 9780620406147.

I boken ovan kan du kunna läsa om den sydafrikanska luftlandsättning.

Joakim sa...

Hej,
Apropå detta.. Kan någon rekommendera intressant, verklighetsnärma, litteratur ang nutida erfarenheter från Afghanistan och Irak? Det finns ju en miljard böcker typ Andy McNabbs serie (som jag förvisso inte läst) men många verkar vara skönlitterära/glorifierade beskrivningar, vilket jag inte har tid med.

Anonym sa...

Nederländska Korps Commando Troepen har en grupp soldater som genomfört ett skarpt hopp i afghanistan. Info (på holländska) och bilder finns på, http://www.dutchdefencepress.com/?p=4177

Bra böcker skrivna av soldater om affe och irak är bland annat,

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0099481952

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185183830

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0091938082

Om ni är i det Förenade Kungadömet någon gång kan ni bara knalla in på Pressbyråns motsvarighet W.H. Smith så kommer de att ha en pocketboks försäljning med en militär hylla som är bättre än de flesta svenska bokaffärer jag varit inne i.

Lars sa...

Kan rekommendera en bra bok om kriget i Afgahnistan, War av Sebastian Junger. http://www.sebastianjunger.com/page/the-book