onsdag 9 februari 2011

Avslöjande om krigsplan för Nordkalotten

Norsk gränsjägare observerar gränsen under den sovjetiska tiden. En pensionerad norsk general kommer med flera nya uppgifter om norsk krigsplanläggning för Nordkalotten.

En pensionerad norsk general går ut med nya uppgifter om norsk krigsplanering under kalla kriget: det norska försvaret skulle vid angrepp offra det nordöstligaste norska länet och ny gräns skulle etableras i anslutning till Norrbotten.

I norska Aftenposten illustreras avslöjandena med en försvarslinje väster om Treriksröset. Har ännu inte fått tag på boken ifråga men jag är skeptisk till gränsdragningen. Undrar om inte tidningen har feltolkat den nya boken och att man egentligen tänkte sig en linje som slutade vid själva Treriksröset?

Det skall bli intressant att läsa själva boken.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tja, det blev ju lite liv på luckan när det i mitten av 1990-talet svart på vitt skrevs i svensk media att hela Tornedalen vidare till Kalix älvdal var att betrakta som en fördröjningszon. Om jag inte minns fel gick en del tornedalingar i taket.

Sen åminner jag en passage i boken "Operation Garbo" där Finlands kommendör rapporterar att de finska sissi-trupperna i finska Lappland efter 2-3 dygn bara slogs mot sovjetiska skyddsstyrkor för den huvudstyrka som gick mot Norrbotten. Alltså, finnarna kunde inte nämnvärt störa den sovjetiska marschen mot svenska gränsen.
Och mycket riktigt i slutet av del1 nådde de sovjetiska pansartäterna trakten av Kalix, med försök till taktiska luftlandsättningar i Boden-området/Luleå-älvdal.

Wiseman sa...

Bra jobbat, Lars!


Brezjnev: Man ska väl inte ta Garbo som en fullständig sanning, men ändå är den skriven av herrar som var mycket väl bevandrade i operationskonsten och dåtidens förutsättningar.

Man gjorde det ändå enkelt för sig när man bara beskrev ett angrepp mot Sverige och Finland utan tillhörande konflikt med NATO. Planeringen lär dock ha varit snarlik.

Anonym sa...

Läsvärd artikel signerad Mikael Holmström i ämnet:
http://www.kkrva.se/Artiklar/084/kkrvaht_4_2008_3.pdf