onsdag 20 oktober 2010

Ryska bombflygplan avvisade över Östersjön

Ord står mot ord om vad som hände över Östersjön under måndagen. Jämför själv den baltiska versionen med den ryska (tryck på read more och se i slutet av texten). Varken incidenten eller den ännu pågående amerikansk-baltiska övningen i området, Sabre Strike, har ännu rapporterats av några svenska medier, mig veterligen.

UPPDATERING KL 14:16
De som avvisade de två ryska Su-24 var tydligen F-15C ur det amerikanska flygvapnet, se vidare Observationsplatsens rapportering om incidenten.

2 kommentarer:

Huginn og Muninn sa...

Det sägs att historien upprepar sig själv. Jag tror dock att man skall vara försiktig med analysen över det inträffade.

Båda sidornas rapporter indikerar mer att båda utnyttjade den uppkomna situationen kanske lite väl mycket.

En NATO-övning av denna dignitet - så nära Ryssland, drar helt naturligt till sig intresse från RU. D.v.s. gammal vanlig (o)hederlig signalspaning. I dessa sammanhang är s.k. provokationer inget ovanligt. Man t o m inte utesluta att Sverige någon gång har provocerat i gamla Sovjetiska övningar av olika anledningar.

Intressant skulle det dock vara att se FM:s analys av det inträffade – vilket vi inte kommer att få se. Och får vi det så måste man fundera på varför det publiceras. Dock var FM och några andra myndigheter förr ”världsmästare” på denna typ av analyser.

Anonym sa...

@Hugin och Mumin
Det är väl snarare ökad närvaro som har skett under de senaste åren som är intressant. Tidigare har man i notisform , mest sporadiskt, rapporterat om det i som sker utanför Norge.

Utvecklingen i Östersjön följer samma mönster, men obegripligt så anser man att det saknar nyhetsvärde.

Lars gör en berömvärd insats som lyfter upp saken så att den kan hamna på agendan. Sen får vi bara hoppas att någon tar bollen vidare. Riksmedia följer denna blogg och även andra.