torsdag 21 oktober 2010

Norrbottens pansarbataljon i strid 1985

Vad hade skett om Norrbottens pansarbataljon hamnat i strid 1985? Hur hade Arlandas hemvärn presterat vid denna tid om det verkligen kommit till kritan? Det finns nu ett spel som handlar om just "min" bataljon med flera konkreta svenska förband: "World at War: Operation Garbo".

Det nya amerikanska taktikspelet ser - se länken ovan - onekligen snyggt och proffsigt ut. Det är designat av en svensk, Nils Idemalm, och är av brädspelsmodell. Alltså helt icke-digitalt. Det är, som många bloggläsare redan gissat, delvis inspirerat av boken Operation Garbo. Jag var inget större fan av boken men detta spel måste jag skaffa.

Ungefär så här såg det ut vid Norrbottens pansarbataljon (P 5) år 1985. Bilden är dock tagen 1989 och föreställer förutom en stridsvagn 103C "S" en inte helt okänd soldat som gillade att tillaga Bullens pilsnerkorv på gallret för gasturbinens utsläpp.

Scenariot i Norrbotten heter "Buy us Some Time". Den stora kartan (tredje kartan uppifrån) på spelets hemsida visar Notträsk, som ligger en bit norr om Boden.

Apropå 1985 och Boden är nu utställningen på Försvarsmuseum om läget i norr 1985 invigd. Ska själv titta på utställningen nu på söndag (24/10) efter att jag hållit ett föredrag i samma museum kl 14.

Jag blev varse "World at War: Operation Garbo" tack vare Jan Kallbergs intressanta blogg som dock är rätt bred (många ämnen) och därför inte syns i läslistan här intill - min offentliga läslista är ämnesfokuserad.

Inga kommentarer: