tisdag 19 oktober 2010

Bildt missade agent 006

I Moskva dekorerade igår Rysslands president de agenter som tidigare i år avslöjades i USA. Utrikesminister Carl Bildt tar i Moskva idag upp Rysslands och Natos nya militärdoktriner.

Carl Bildt kom en dag för sent till Moskva för att kunna bevittna dekoreringen av rysk underrättelsetjänsts mesta mediamagnet: Anna Chapman. Här mycket påklädd och osminkad eftersom denna bild togs av en amerikansk statstjänsteman efter hennes gripande.

Det är i skrivande stund lite oklart vilken medalj eller orden president Dmitrij Medvedev igår förärade Anna Chapman och hennes mindre kända SVR-kollegor (SVR = Utrikesunderrättelsetjänsten, f.d. PGU inom KGB). Men att dekoreringen verkligen genomförts framgår av en stor mängd ryska och västliga medier därav en svensk tidning, Dagens Industri. Om tidningarnas "toppmedalj" verkligen är den högsta måste Medvedev ha fäst guldstjärnor på de avslöjade agenterna, dvs. medaljen som hör till titeln "Ryska federationens hjälte", den moderna versionen av "Sovjetunionens hjälte".

Den signal denna ceremoni sänder ut kan dock knappast mäta sig med den ytterligare höjning av militärutgifterna som Ryssland offentliggjorde i förra veckan, som ännu inte rapporterats av svenska medier men däremot kinesiska (även på engelska). De stora svenska redaktionerna rapporterade inte heller om den sextioprocentiga höjning som aviserades av ryska statsmedier för två månader sedan och därefter omtalades i världspressen. Här hemma är det mig veterligen bara Wiseman som hittills tagit upp förra veckans höjning.

Därmed är det inte så märkligt att utrikesminister Carl Bildt idag befinner sig i Moskva för att prata om "säkerhetsutmaningarna i Europa", för att citera från Bildts blogg. Lite mer märkligt kanske - men välkommet för den vetgirige - att han för några timmar sedan på sin egen blogg skrev så här inför sina möten i Moskva: "Jag tillhör de som inleder med utgångspunkt såväl från Rysslands nya militära doktrin som det arbete som nu pågår inom Nato om ett nytt s k strategiskt koncept."

Det har gått mer än ett halvt år sedan Ryssland stadfäste sin nya militärdoktrin men hittills har den mig veterligen inte ens nämnts av DN och SvD. Dock har man kunnat läsa om den i Norrländska Socialdemokraten (på webben skrev givetvis Wiseman om den, dessutom mer utförligt än vad undertecknad gjorde).

Kommer någon svensk rikstidning ägna åtminstone några meningar åt Rysslands militärdoktrin nu när Carl Bildt bloggat om den? Man kan väl i alla fall få hoppas.

Av stort intresse är väl också Bildts rader: "Den nya brittiska säkerhetsstrategi som publicerades i går lägger t ex ett påtagligt fokus på cybersäkerhet". Det är onekligen ett större internationellt intresse på gång vad gäller cyberkrigföring, som även framgår av gårdagens Telegraph.

I övrigt rasar företrädare för Royal Navy över de förestående västeuropeiska försvarsnedskärningar som nu även USA:s ledning officiellt kommenterar. Se även denna färska BBC-rapport.

1 kommentar:

Per Lunqe sa...

Intressant det du skriver om agenterna och federationens hjältar. Själv blev jag utsatt för ett värvningsförsök på 80-talet, förmodligen från dåvarande GRU.

Det hör väl till diplomatins spelregler att, i mitt fall, skapa förtrogna inflytelseagenter. Jag kan bara säga att försöket misslyckades kapitalt och tre månader senare blev min kontaktperson förklarad non grata illsammans med två andra tjänstemän på sovjetiska ambassaden.

Före dess var jag på ambassaden och firade röda arméns 78:e årsdag med kaviar, champagne och snittar. Hamnar du i det här spelet är det bra att veta att de inte är farliga. Det är också bra att veta när du ska dra i bromsen. Det visste jag.