söndag 31 oktober 2010

Sanningen om Afghanistan

Vill du höra sanningen om Afghanistan? Jo, så här ligger det till... Nej, jag vill inte påstå att jag sitter på någon ultimat bild av vare sig Afghanistan eller något annat land.

Av svensk nyhetsrapportering kan man tro att det i Afghanistan inte produceras annat än knark, vapen och ammunition. Emellertid har det på senare år startats helt vanliga fabriker, som denna för granat... äppelkoncentrat!

Men, är Afghanistan enbart deprimerande? Kanske bör man då och då spana in andra parametrar än vad man brukar? Exempelvis kolla på hur afghansk teve utvecklats sedan talibanregimens fall, inte minst ta reda på vilken typ av program som är populärast och lyssna på dem som producerar dessa program, om det gensvar de får.

Det finns faktiskt en otrolig blogg på svenska som speglar detta. Kolla in den då och då. Jag citerar Shakeb Isaar, mannen bakom bloggen, angående Kenneth Wallin, den soldat som Sverige förlorade där nere härom veckan: "Jag är mycket ledsen över den svenska soldaten som dog häromdagen. Jag hoppas också att allting är bra med de två svenska soldaterna som skadades alldeles nyligen."

Jag kände inte Kenneth Wallin men genom att jag utbildades vid samma regemente som Wallin (Norrbottens regemente, I 19) blev det en del extra tankar. Vila i frid, Kenneth.

Det finns faktiskt en sak som varenda svensk lätt skulle kunna göra för att hedra Kenneth Wallin och samtidigt bidra till ett fredligare Afghanistan: köp en riktigt fin och varm julklapp från Afghanistan genom denna svenska webbshop. Någon julklapp måste du väl ändå köpa? När ska förresten riksmedierna upptäcka Lotta Sandströms fantastiska satsning i Afghanistan? Mig veterligen har bara Norrköpings Tidningar skrivit om Lotta.

Så tyck nu inte bara, köp en mössa.

Slutligen, kära bloggarkollegor, vad sägs om att "slå fast" att årets julklapp är en Aziz med retrotofs alternativt (för de som ej gillar retro) en Zia Gull?

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack Lars, för att du marknadsför våra mössor!
Det finns många som engagerar sig i Afghanistan som du t ex.
Tyvärr fokuserar media på det negativa som sker i landet och ja, visst präglar det vardagen här men "de onda" är procentuellt ganska få. Men tyvärr är det dessa som vår svenska styrka får tampas med.
Generellt är afghanerna de mest gästvänliga och omhändertagande människor jag har träffat på. Hur skulle man annars kunna komma till landet som ensam kvinna och starta ett företag?
Av ekonomiska skäl har jag inte kunnat göra på annat sätt än att lita på människor omkring mig eftersom jag inte har haft råd att köpa tjänster som tolk och "säkra" transporter.
Jag har blivit skickad i taxi från en plats till en annan och själv inte haft en aning om vart jag har varit eller vart jag ska. Men inte en gång har det felat eller att jag har känt mig hotad.
Jag rör mig fritt på gator och bazarer, träffar glada och trevliga människor som glatt berättar att de har en kusin eller annan släkting som bor i Sverige och att de har det väldigt bra i det nya landet.
Sverige har ett gott anseende i Afghanistan och det kan vi till stor del tacka Svenska Afghanistan Kommittén för som har arbetat i landet i nästan 30 år med gott resultat.
SAK har också köpt en del av våra "utvecklingsmössor". För att stödja vår verksamhet kommer de att sälja dessa på sin årliga Julbazar.
Hjärtliga hälsningar från Afghanistan
/Lotta