fredag 9 november 2012

Svenska hemvärnssoldater med Kalasjnikov

Även svenska hemvärnssoldater instruerar nu i skytte med Kalasjnikov, i EU:s tjänst i Afrika.

Vad gör Försvarsmakten nu när fokuset släpps på Afghanistan? Det finns andra, mer okända utlandsinsatser. Men försvaret av det egna territoriet är nu mer på agendan, som nästa veckas stridsövning mitt i Boden visar.

I senaste numret av Tidningen Hemvärnet kan man läsa om hur två av mina hemvärnskollegor, varav en nyligen instruerade undertecknad i Boden, för närvarande instruerar i Kalasjknikov i Uganda, i EU:s tjänst. Detta är en av flera mindre kända svenska utlandsinsatser som nu pågår. Uppdraget i Uganda går kort sagt ut på att hjälpa Somalias regering att i Uganda bygga upp en exilarmé som kan låta Somalia bli ett tryggare ställe. I samma nummer finns en synnerligen läsvärd intervju med Mikael Tornving, känd från Parlamentet och Johan Falk-filmerna. Tornving är reservofficer och gillar det nya hemvärnet men kommer även med en varning: "Vad händer om 15-20 år när stocken av värnpliktsutbildad personal försvinner?".

För att återvända till Boden genomförs i nästa vecka för första gången på många år en militärövning inne i själva staden där scenariot är att Sverige är under väpnat angrepp. Sist soldater "stred" inne i Boden bör ha varit för elva år sedan om jag minns rätt. Då, 2001, var väl övningen mest motiverad av elfte september. Kanske någon bloggläsare minns den övningen tydligare än vad undertecknad gör?

Både i Boden och i Småland hålls det i nästa vecka, den 15 november, högaktuella föredrag arrangerade av Allmänna försvarsföreningen. Som framgår av föreningens hemsida är den lite provocerande rubriken i Boden "Kan vi försvara oss?" medan man på Smålands museum får ta del av färska erfarenheter från Afghanistan.

Apropå Kalasjnikov fyller alla Kalasjnikovs skapare år imorgon och det kommer därför en specialskriven artikel om Kalasjnikov med mindre kända aspekter av vapnet. Artikeln skickas ut inom ramen för den kostnadsfria artikelserien MILITÄRT! Till den hör denna Facebooksida på vilken jag lägger ut tips och bonusbilder.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det stämmer att det streds i centrala Boden 2001 men det var dock innan 11 september. Vintern 2000-2001 närmare bestämt.