lördag 17 november 2012

Spionkojan och korpral Giftings ord

Precis som Max Manus var "Birger Sjöberg" först i Svenska Frivilligkåren och därefter Special Operation Executives norska kompani Linge.

Tack vare ett läsartips fick jag just reda på nya uppgifter om en av de mest mystiska figurerna i Svenskar i krig, norrmannen som kallade sig för Birger Sjöberg och blev "svensk" officer i brittiska Special Operations Executive (SOE).

Det är detta rätt nyliga illustrerade lokalradioreportage som innehåller flera nya uppgifter om den klart mystiske "Birger Sjöberg" och hans koja i Vilhelminafjällen i Västerbotten. Vad ÄR det som "ligger kvar i backen"? Lyssna själv.

För övrigt noterar jag att senaste Pennan & Svärdet innehåller en ny bok som jag kan rekommendera alla med intresse för 1800-talets svenska armé eller helt enkelt gillar märkliga historier. Jag syftar på boken Orsa kompani lovar ingenting bestämt av Göran von Knorring som handlar om Orekorpralen Giftings bevingade ord. Förutom att berätta om hur det gick till när de bevingade orden först uttalades ger von Knorring en bra bild av livet som indelt soldat. Boken är rikt illustrerad.

Inga kommentarer: