torsdag 15 november 2012

Koncernen Kalasjnikov

Ryskt lokalt nyhetsinslag från i lördags om Kalasjnikov och planerna på en ny rysk vapenkoncern. Ja, han arbetar fortfarande.

Flera ryska vapenfabriker kan komma att förenas i en ny koncern med det oslagbara namnet Kalasjnikov. Detta framkom i lördags under den världsberömde vapenkonstruktörens födelsedag.

Som jag uppmärksammade i artikelserien MILITÄRT! så fyllde Michail Kalasjnikov år i lördags, närmare bestämt 93. Under firandet framkom att Kalasjnikov godkänt förslaget från vice premiärminister Dmitrij Rogozin att samla flera ryska vapentillverkare under namnet Kalasjnikov. Det är alltså fullt tänkbart att Kalasjnikov i framtiden kommer att associeras med fler vapentyper än idag.

Per Sjöswärd skrev ett intressant brev till mig efter att ha läst min artikel. Här två utdrag som jag publicerar med hans tillåtelse. Om bilden av en amerikansk MP-kapten med en AK-47 skrev Per, som är en mycket erfaren fotograf, att kaptenen bär ett speciellt kamerafodral, "som kan innehålla en Leica M3, M-2 eller M-4. Själv har jag en M3 från 1957 som jag fortfarande använder för svartvita bilder". Om Ungern 1956 skrev Per: "Jag har arbetat tillsammans med en ungrare som kunde berätta om små skolkillar som klättrade upp på sovjetiska stridsvagnar, bankade på tornluckan och när denna öppnades slängde de ner en sprängladdning, Molotovcocktail eller handgranat."

1 kommentar:

Unknown sa...

Begrep egentligen ingenting som sades i filmen men tycker det var fantastiskt kul att vår kamrat fick en tjusig trälåda tepåsar i födelsedagspresent! Jag tror den uppskattades.