söndag 4 november 2012

Stockholms mest okända krigsminnesmärke

Det finns ingen skylt som visar vägen till minnesmärket över allierade trupper på svensk mark under kriget, längst ner till höger.

Siffran på stenen har stigit genom Anders Johanssons forskning. Men det som är skrivet i sten...

Jag nämner i reseguiden inuti Tyskar och allierade i Sverige bara helt kort att även Stockholm har ett minnesmärke över allierade trupper. Borde ha illustrerat monumentet ifråga så att man lättare hittar det, men hade då ingen bra bild.

Men bättre sent än aldrig - se bilderna ovan. Minnesmärket handlar alltså om de så kallade norska "polistrupper" som utbildades och utrustades i Sverige från 1943 till 1945, först bara med gevär men slutligen även med artilleri.

Om du inte känner igen byggnaden ovan är det Nordiska muséet, sett bakifrån. Ingen skylt pekar ut vägen till stenen och ingen infotavla förklarar heller stenens korta norska text. Jag vet att stenen dock funnits där i många år, sannolikt flera decennier. Någon som vet mer exakt när det invigdes?

På min personliga blogg har jag tidigare idag lagt ut länkar till två mycket sevärda journalfilmer om polistrupperna och de amerikanska flygplan som transporterade drygt 1500 av dem från Luleå till Nordnorge.

Inga kommentarer: