måndag 8 oktober 2012

Ryska stridspiloters lön

Ryska piloter gör här rätt för sin lön i bland annat nya T-50 (PAK-FA).

Det finska tidningsreportaget "Ryska försvaret trimmas i toppform" har nu även publicerats i den svenska Officerstidningen. Vad tjänar förresten en vanlig rysk löjtnant och hur blir det med den ryska värnplikten?

I Officerstidningen 7/2012 kan man nu alltså läsa det reportage om ryska stridspiloters nya verklighet som i somras publicerades i Finlands största svenskspråkiga dagstidning. Officerstidningens version av reportaget är lite bättre eftersom den även berättar om hur reportaget blev till, vilket är nästan lika intressant att läsa som själva reportaget.

Ryska stridspiloter flyger 2012 alltså varje dag till skillnad från i Finland där målet är att kunna flyga varje vecka. Piloten som Anna-Lena Laurén intervjuade har en lön på 2800 euro, som ett resultat av att alla officerare i början av 2012 fick lönerna tredubblade. Men vad tjänar en mer vanlig armélöjtnant? Det framgår inte av reportaget men togs just upp på engelska av RIA Novosti som påminde om att värnplikten blir kvar under överskådlig tid även om man hoppas att nära hälften av de väpnade styrkorna 2017 ska vara anställda. Alltså nära en halv miljon personer.

F.ö. har Anna-Lena Laurén en blogg på vilken hon ibland även tar upp militärhistoriska fynd i Ryssland.

2 kommentarer:

Översätt - Translate lexin sa...

Häftigt! :)

adde sa...

Anna-Lena Laurén vet väldigt mycket om Ryssland, men väldigt lite om militär.

Artikeln om det fantastiska nya ryska flygvapnett skall läsas med nästa artikel om överråckarna. Dra era sltsatser.

PS. Ryska demonstrationer av förmågor har en lång historia. Det började inte med Potemkins kulisser, och det slutar inte här.