torsdag 25 oktober 2012

En svensk tiger, igen

Förra vintern började ryska elitförband helt öppet öva mot fordon märkta US Army och angrep amerikanska flaggor. Inget av detta rapporterades av svenska medier.

Först på senare tid har svenska medier börjat ta upp att presidentkandidat Mitt Romney öppet betecknar Ryssland som USA:s främsta geopolitiska motståndare.

"Det är symptomatiskt för debatten kring svensk säkerhets- och försvarspolitik att inte diskutera svensk säkerhets- och försvarspolitik."

Så skriver Csaba Bene Perlenberg i sin debattartikel "Det verkliga haveriet" och "skyttedoktoranden" Magnus Johansson sammanfattar lördagens antiklimax med "dålig övning".

Vart ska man då gå för att dränka sina sorger? Tack och lov kommer det i Sverige i alla fall ut nydanande militärhistoria. En bok jag ännu inte köpt men nu kommer att beställa genom SMB är enligt vad jag förstår riktigt stark. Författarinnan, Svetlana Aleksijevitj, känner jag till sedan tidigare genom hennes Bön för Tjernobyl och flera artiklar. Vad som inte framgår av presentationen av Aleksijevitj i Pennan & Svärdet är att hon har flera band till Sverige och är svartlistad i sitt hemland Belarus (Vitryssland). Sedan en tid bor hon i Berlin.

Apropå Belarus, du har väl inte missat det klockrena plagiatet av svensk försvarsreklam? Obs att incidenten fortsätter att utvecklas, scrolla ner i inlägget för att se uppdateringarna.

UPPDATERING 10:30
Svenskspråkiga finska medier tar nu upp den nya höjningen av den ryska försvarsbudgeten. Undrar hur många dagar det tar för nyheten att nå Stockholm?

1 kommentar:

Roger Klang sa...

Bara så länge inte Ryssland övar mot fordon med den svenska flaggan så tycker jag att det är bra det ryssarna gör. Putin har tyvärr ett val, han måste svartmåla någon, att det då blir USA visar att han försöker att undvika att utmåla småstaterna i Östersjöregionen svart. USA kan försvara sig själva och det är naturligt att det blir dem som får ta stöten. Terrorbalans är bättre än ett ryskt krig mot en småstat i Östersjöregionen!

Roger Klang