tisdag 16 oktober 2012

"Det svenska försvarshaveriet"

Gripen F under uppvisning i Schweiz härom dagen. Gripen-matematiken ifrågasätts.

Finska medier har nu haft flera inslag, även med Finlands president, om de nya uppgifterna om svenska och finska planer på att ställa upp för Islands luftövervakning. Inga svenska riksmedier har dock följt upp. Hallandsposten gör idag tvärtom.

Rubriken för Hallandspostens temavecka är "Det svenska försvarshaveriet" och som förklaring skriver man:

"De stora frågetecken som existerar kring vårt försvars förmåga att utföra sina uppgifter utifrån politikernas inte alltid klarsynta upp­drags­givning, i samklang med de orosmoln som finns i vårt närområde, är alldeles för viktiga för att inte tas på allvar."

Imorse publicerade Hallandsposten ledaren "Ministern provar Sveriges vingar" i vilken ledarskribenten går igenom Sveriges egna flygbestånd och löftena och planerna att skicka Gripenplan till en rad länder.

1 kommentar:

Cuben sa...

Det vore förträffligt om det finska och svenska flygvapnen gemensamt agerar inom Norden. Länken går till en bild där F19 hedras genom att finska Hornet och svenska Gripen flyger tillsammans i formation, både över Rovaniemi och Kallax.

http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Nyhetsarkiv/I-Sverige/Norrbottens-flygflottilj-F-21/16813/70-ar-sedan-Sverige-deltog-i-Finska-vinterkriget/

Från länken;

”En överflygning genomfördes med JAS 39 Gripen och F 18 Hornet över Olkkajärvi i Finland och över flottiljen i Luleå. Överflygningen skedde i formation ”Förlorad kamrat i strid” där ett flygplan lämnade formationen medan de övriga fortsatte framåt.”

"Min tanke genom rymder lopp,
Som förr den aldrig spanat,
Ett liv gick för mitt hjärta opp,
Vars tjusning det ej anat,
Min dag flög som på vingar bort,
O, vad min bok mig syntes kort!"