fredag 19 oktober 2012

Leopard på Gotland och Gripen över Island

Leopard på drift.

De 14 Leoparder som från och med nästa år ska placeras på Gotland räcker inte, säger idag general Berndt Grundevik. Imorgon intervjuas försvarsministern i Ekots lördagsintervju.

Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef Berndt Grundevik uttalar sig rätt tydligt i dagens Gotlands Allehanda om de 14 stridsvagnar som nästa år placeras på ön: "Vi behöver förhandslagra mer materiel på ön".

I landets nordligaste län publicerades samtidigt ledaren "Kraschar JAS försvaret?", som liksom flera bloggare ifrågasätter matematiken bakom de senaste beskeden om Gripen. Uppenbarligen kommer morgondagens stora radiointervju med försvarsministern att ta upp svårigheterna med "att få ihop ekvationen". Intervjun sänds kl 12:55 och sedan i repris 19:03.

En lite lustig detalj är att Sveriges Radio benämner försvaret "krigsmakten", vilket det nu var snart fyrtio år sedan Försvarsmakten hette. Men det är ju verkligen ingen människa som inte skriver fel ibland. Man får som författare vara väldigt tacksam att det oftast är minst en person som kollar ens alster innan de går i tryck. Icke desto mindre kommer fel i tryck ändå, och för min del var det senast att jag skrev fel i en bildtext i artikelserien MILITÄRT! där jag beskrev några svenska FN-soldater. Som Stig-Göran Allevik vänligt påpekat för mig var det inte en kulspruta m/39 på bilden i min artikel, utan en m/42B. De är snarlika men dock olika.

Vidare kunde Allevik rätta mig om granatkastarna jag skrev om:

"Anfallen stöddes inte av 12 cm granatkastare. Det var 8 cm som användes. Min far var chef för granatkastarenheten så detta är ett faktum. Det skickades emellertid ner 12 cm senare när svenskarna var i Kaminabasen. De användes dock aldrig i några strider."

Som ni förstår blir det en del extra armhävningar för undertecknad i helgen... Trevlig helg förresten!

3 kommentarer:

Fänrik Henrik sa...

Det var väl i och för sig länge sedan det militära försvaret levde upp till namnet Försvarsmakten så man kanske har rätt i alla fall ;-)

Anonym sa...

Dessa 14 pansarvagnar är väl igentligen en fråga om de 14 stycken som stått förrådsställda på Gotland sedan flera år tillbaka?

Lars Gyllenhaal sa...

Som svar på frågan om garaget: i Sverige går vissa saker inte så fort, se vidare: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/garage-for-stridsvagnar-ska-byggas