torsdag 13 oktober 2011

Det nationella försvarets återkomst

Hemvärnet går framåt. Denna och övriga bilder tog jag i förra veckan under min första krigsförbandsövning (KFÖ).

Arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik, skrev härom dagen några ord som varenda svensk försvarsvän borde läsa både en och två gånger.

Grundevik skriver frankt:

"Jag avser inte att beröra varför vi har hamnat i det läge vi har idag – d.v.s. vilka politiska och militära beslut som bidragit till detta, samt motiven till den ”strategiska time out”, med inställd försvarsplanering som följd. Jag vill istället blicka framåt och jag vill att vi fördjupar oss i de frågor som ligger framför oss."

Därefter redovisar han en rad synnerligen läsvärda prioriteringar och tankar inför framtiden. Läs hela texten på Armébloggen, inklusive de många kommentarer som fortsätter komma.

Jag kunde i förra veckan med mina egna ögon bevittna att hemvärnet modell 2011 inte är samma hemvärn som vi är vana vid. Jag gick nämligen med i hemvärnet i våras och var alltså själv deltagare i den KFÖ som Norrbottens-Kuriren beskriver i reportaget "Hemvärnet går in i en ny era".

Några till bilder från min kamera av det nya hemvärn som håller på att skapas (som det påpekas i artikeln är siktet inställt på 2014):

Yngre människor, flera med relevanta civila jobb och en del med militär utlandserfarenhet. Även fler fyrfotade medlemmar.

Egna bandvagnar, terrängbilar och motorcyklar.

Moderna sambandsmedel som sköts av människor som inte sällan jobbar civilt inom IT.

Förutom Ak 4 med aimpoint även kulsprutor, granatgevär och prickskyttegevär.

En del hemvärnsmedlemmar kan redan bita ifrån sig riktigt bra.

"Då kör vi!".

Jag imponerades av den goda kamratskapen, engagemanget och det gedigna kunnande som flera uppvisade. Härligt också att verkliga hemvärnsveteraner finns kvar och stöttar de yngre med mat och uppmuntran. Ser fram mot nästa övning!

9 kommentarer:

jan-olov sa...

Lars

Bra att du lägger live vad vi gör
Bra jobbat som vanligt

jan-olov

chefsingenjören sa...

Skönt att se att det fortfarande finns de som sysslar med "basnäringen".

Anonym sa...

Föredömligt handlat!

Lars, du imponerar med hur många strängar du har på din lyra. Fortsätt på din inslagna väg och lycka till med din återupptagna handgripliga säkerhetspolitik!


mbh
oplatsen

Anonym sa...

Hemvärnet har samma fordon och beväpning som infanteristerna i de gamla IB77 och NB85 brigaderna.
De saknare helt och hållet adekvat eldkraft för att fylla någon vettig roll i ett modernt krig, ändå är det hemvärnet som ska sköta markförsvaret i större delen av landet.
Personligen blir jag mer beklämd än upplyft av att se HV skryta med sin tämligen poänglösa verksamhet.
Sverige ska ha lika bra eller sämre utrustning som stormakterna och vi ska fokusera på arvet, allt enligt riksdagens beslut.
Vi gick från att håna en armé som bestod av stora delar äldre mtrl. Idag har vi en liten liten armé som har samma utrustning till stora delar, är sämre utbildad, om den inte lever på den gamla arméns utbildningsarv.
Samtidigt skryter vår försvarsminsiter med hur pass insatsklart vårt försvar är.
Att det till största delen består av stackars hv män med noll chans till att uträtta annat än att utöra bomb och skottmål för FI glömmer han påpassligt bort.
Det vore bätre vi var ärliga óch lade ned hemvärnet helt och hållet som Håkan Juholt så framsynt föreslog,i det ger jag honom helt rätt.

chefsingenjören sa...

@Anonym 15.27: Du glömmer bort att även dåligt beväpnade styrkor kan göra stor skada mot en motståndare då de äger fördelen av att känna till terrängen och kunna samverka med de lokala civila. Hv har nog mer att lära av talibanerna än av våra internationella insatsstyrkor.

Man ska inte se Hv som en huvudförmåga för att slå en stark fiende, utan som ett komplement som dessutom är mer yttäckande än yrkesförsvaret.

Dessutom fyller Hv en stor funktion i fred, kris och beredskap då de är greppbara nationellt med betydligt högra hastighet än yrkesförsvaret.

Till sist så är det Hv tillsammans med frivilligföreningarna som i framtiden kommer att stå för folkförankringen i avsaknad av värnplikt.

Lars Gyllenhaal sa...

Tack, CI, kunde knappast ha sagt det bättre själv.
:-)
Lars

Anonym sa...

Inget fel på engagemanget, men det är inte moraliskt att inbilla att 25.000 uselt utrustade HV män har skuggan av en chans. Eller tror ni att våra tre?? stridsvagnskompanier kan vara överallt?
Tyvärr har Sverige inget markförsvar längre, flygvapnet är i huvudsak SAAB´s marknadsförings hjälpmedel och flottan har idag tre fartyg som kan skjuta robot.
Att vi då samtidigt talar om solidaritetsklausuler med bla. balter är direkt otillständigt.
Utsätts vi för hot så får vi vackert tiga och lyda.

Lars Gyllenhaal sa...

Hv är inte att jämföra med mekförband, däremot kan man pga extremt snabb reaktionstid och ovanligt god lokalkännedom skydda viktig militär och civil infrastruktur. Lägg därtill att man kan utgöra kärnan för en motståndsrörelse och att historien uppvisar flera exempel på uselt utrustade människor som dock gjort skillnad. Nu låter det kanske som att Hv skulle vara lösningen på vår brist på vanliga förband - det säger jag inte. Däremot är Hv ett "osäkerhetsmoment" för potentiell motståndare plus bra hjälp för hela samhället vid nästa översvämning, Gudrun-storm eller epidemi.
Mvh,
Lars

Anonym sa...

finns ingen AM till HV i Mapen...