fredag 26 augusti 2011

Brittiska soldater i Libyen, och svenska?

Ska brittiska, franska och amerikanska specialförband i Libyen få sällskap av reguljär marktrupp från väst, till och med från Sverige och Finland? På bilden emblemet för brittiska Special Air Service (SAS).

Igår respektive idag rapporterar äntligen Sveriges största morgontidningar om den marktrupp från väst som sedan flera månader opererar i Libyen: specialförband från tre eller fyra Nato-länder.

Som denna blogg tog upp i måndags har svenska medier hittills bara i mycket begränsad mån nämnt de västsoldater som trots allt funnits på marken i Libyen sedan länge. Men igår skrev SvD om de nya Telegraph-uppgifterna om brittiska SAS i Libyen. I dagens DN gör man en stor sak av detta genom att artikeln "Natostyrkor deltar i jakten på Khaddafi" (ej online ännu) är näst största nyhet på papperstidningens förstasida.

Inuti DN står i princip dock bara att brittiske försvarsministern bekräftat att brittiska och franska specialförband funnits på plats i Libyen "i veckor". Här finns nog ett missförstånd, bekräftelsen har nog inte kommit från försvarsministern utan en anonym brittisk militär källa.

Icke desto mindre stämmer nog bekräftelsen. Vid flera tillfällen sedan i våras har västsoldater på marken i Libyen fångats på film under några sekunder. Youtube har flera trovärdiga (och några mindre trovärdiga) klipp från olika tevenyhetsinslag. Här följer ett av de intressantare exemplen, från det arabiska tevebolaget al-Jazira:


Kolla efter 2:07. Kommentera gärna om västsoldaternas utrustning. Pausa, studera och lägg ut din gissning. Inslaget lades ut 29 maj.

Här hemma i Sverige har det så vitt jag vet hittills endast rapporterats att statsministern är "redo att föra diskussioner om vad den nya situationen innebär" vad gäller frågan om en svensk markstyrka till Libyen.

Som Wiseman har uppmärksammat har en av USA:s tyngsta försvarstidningar dragit rätt stora växlar om svensk marktrupp. Jag håller med signaturen Wiseman om att det är märkligt att de amerikanska uppgifterna ännu inte tagits upp av svenska medier. Men kanske har någon eller några svenska redaktioner undersökt saken och kommit fram till att uppgifterna i DefenseNews är överdrivna eller bygger på missförstånd?

F.ö. bör uppgifterna att de specialförband (behöver inte enbart vara SAS) som nu opererar i huvudstaden kör med klädsel och beväpning identisk med rebellarnas inte förvåna. Same procedure som under andra världskriget.

4 kommentarer:

Lew sa...

Man ska också komma ihåg att det kan vara "contractors" med nära band till krigande stater. Detta då contractors till viss del tagit en del av SFs traditionella roll (träna tredje part) i takt med att de (SF) blivit mer "kinetiska". Om sagda contactors redan jobbat med att träna t.ex Irakiska förband har de dessutom troligtvis tolkar och en viss förståelse i språk etc.


För övrigt skulle det vara intressant att läsa mer om just "contractors", dagens 'legoknektar'. När växte de fram? Hur kommer det sig att det finns så nedrans många av dem? Finns det svenska/nordiska historier?

Anonym sa...

Operatören som stär längt till höger i gruppen, som skymmer toyotans vänstra framlykta och bär en khakifärgad shemagh bär ett västvapen på ryggen. Det ser ut att vara en Colt M4/HK416 eller klon av samma vapentyp. Man ser tydligt den inskjutbara rörkolven med sin karakteriska låsspärr. Man ser även ett främre grepp, vilket oftast inte finns på östvapen och inte av den typen. Vapnet är målat sandfärgat förutom kolv och magasin.

/Vapenofficer

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Lew och Vapenofficer,

Inte omöjligt att det är contractors. Obs att jag använde den flexibla termen "västsoldater" ang. de som syns i Al-Jazira-videon. Är de contractors så har de knappast anställts av de ännu rätt kaotiska och fattiga rebellerna utan av någon västregering. Vidare kan man förmoda att deras bakgrund är inom något västlands specialförband. Min gissning är dock att de inte är contractors - antar att i ett sådant känsligt läge som Libyen var i i våras ville man ha mer direkt kontroll från specialförbandsledningarna. Ämnet moderna svenska contractors intresserar mig och jag har samlat på mig en del under åren som kommer till bruk i kommande bok. I den lär jag även teckna en bild av marknaden i stort. Några djupare kunskaper om företagen har jag dock inte, allt om dem kommer från öppna källor.

Vapenofficer, din kommentar var rakt på sak och jag tror du kan ha rätt.

Mvh,

Lars

Simon sa...

Skulle tro att "västregeringarna" föredrar att anlita "säkerhetsföretag" för att utföra uppgifter på marken - lättare att förneka marktrupper och likaså inga eventuella förlustsiffror. Att en styrka rent organisatoriskt inte tillhör försvarsmakten behöver ju inte betyda att den operativa styrningen är sämre. Annars är det ju bekräftat att "contractors" i samarbete med brittisk militär bland annat användes då brittiska medborgare evakuerades från landet i slutet av februari.