tisdag 16 augusti 2011

Lettland och Litauen vill in i NBG

Den nordiska EU-stridsgruppens (NBG) latinska valspråk betyder "Beredda till allt". BILDKÄLLA: Ssolbergj

"Från alla tre huvudstäderna uttrycks önskemål om att få medverka i en nordisk stridsgrupp 2014 om det sker under svensk ledning" skriver försvarsutskottets Hans Wallmark (M) i gårdagens Världen idag.

Hittillsvarande nordiska stridsgrupper (NBG) har endast haft mindre kontingenter från en baltisk stat: Estland. Om det nya konceptet blir verklighet 2014 kanske man får döpa om NBG till NBBG (+Baltic)? Eller kommer vid det laget de baltiska staterna mer ha integrerats i det nordiska civila samarbetet och därmed mer höra hemma i en NBG?

2 kommentarer:

Lew sa...

Med tanke på att Irland varit med i någon tidigare sväng torde väl NBG fortfarande fungera. Dock ser jag inte problemet med att döpa nästa stirdsgrupp till Baltic Battle Group. Sverige, Finland, Estland, lettland, Litauen låter som länder som hör hemma runt Östersjön.

För övrigt är det roligt att se våra Baltiska vänner växa både ekonomiskt och försvarspolitiskt. De baltiska soldater jag stött på inom FM (både på HVSS och inom reguljära förband som del av MHS Karlberg-utbildning) har hållt hög klass!

Roger Klang sa...

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4646501

"I dag firar de tre baltiska staterna att det är 20 år sedan de kunde lämna Sovjetunionen. I flera år dessförinnan hölls så kallade måndagsmöten på Norrmalmstorg i Stockholm. I dag har det hållits ett nytt möte, där bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt talade.

– Det här är en dag för människorna i era hemländer, men också en dag för alla människor i vår värld som sätter värde i ordet frihet, eller som kämpar med att det ska bli verklighet, sa Reinfeldt.

– Under 79 måndagar, med start 19 mars 1990 och fram till 16 september 1991 samlades tusentals människor här på Norrmalmstorg. Det som föddes här var en spontan folkrörelse för friheten - ett möte som sedan spreds över Sverige. Som mest hölls måndagsmöten på inte mindre än 50 platser runtom i vårt land." Citat SR; Ekot den 15 aug.

Det förpliktigar! Det var nog ingen slump att förfrågan kom från de baltiska staterna i dagarna.

Roger Klang