måndag 2 maj 2011

Operatörerna som dödade bin Ladin

Att Usama bin Ladin är död vet nu alla. Men exakt vilka specialförband var det som dödade honom?

Utländska mediakällor, exempelvis ABC News, uppger att gruppen som dödade bin Ladin bestod av några CIA-män samt en huvudstyrka bestående av högst 25 US Navy SEALs.

Det har ännu inte uttalats, men rimligen var det gräddan av SEALs och CIA-operatörer som utförde den snart historiska helikopterräden (som enl. en del källor utgick från Pakistan men enl. andra från afghansk mark). Därmed kan man anta att CIA-männen tillhörde SOG, vars föregångare verkade även i Sverige. SEAL-operatörerna bör rimligen tillhöra den SEAL-enhet som tidigare var känd som United States Naval Special Warfare Development Group (NSWDG) eller i vardagligt tal DevGru (även DEVGRU). Förbandets nuvarande namn är hemligt (först med hemligt förbandsnamn var dock Intelligence Support Activity även kallade "the Activity").

Det är DevGrus emblem ovan. Om det även används av DevGru-arvtagarna är inte känt. Metallemblemet i mitten av skölden är dock gemensam för alla SEALs. Bland de svenskar som fått viss SEAL-utbildning finns Jan T. Sundlöf, som jag berättade om i min förra bok, Elitförband i Norden.

UPPDATERING 14:15
Det finns nu många källor som bekräftar att det var US Navy SEALs i huvudstyrkan, så många att jag inte bryr mig om att länka till några exempel. Antalet som fanns i helikoptrarna var tydligen ett fyrtiotal, medan det var drygt 25 som gick in i huset.

Inga kommentarer: