torsdag 5 maj 2011

Svensk officer i bin Ladins dödsort

Bo Sunnefeldt i anpassad look 2004. BILDKÄLLA: Bo Sunnefeldt

Den svenske yrkesofficeren Bo Sunnefeldt var redan 2004 i Abbottabad, alltså i Usama bin Ladins dödsort. Dock inte i tjänsten. Han skrev i sin dagbok att bin Ladin nog kunde finnas i trakten.

Abbottabad, hm... När Usama bin Ladins dödsort blev känd var det som om jag läst om det där området någon gång, men jag kunde inte minnas var. Jo, igår kom jag på det, i FMK:s tidskrift Trafik & Motor!

Mycket riktigt, i nummer 3/2005 finns det historiska (numera dubbelt historiska) resereportaget "Till Pakistan i Churchills spår" skrivet av Bo Sunnefeldt, en rätt berest (för att uttrycka det milt) man med gaffel & örn (kustjägare & fallskärmsjägare) som finns med i en av mina kommande böcker.

Poserande vakter utanför Osama Money Exchange (Usamas Växlingskontor) 2004, nära den ort som visade sig vara Usama bin Ladins gömställe. FOTO: Bo Sunnefeldt

Så här skrev Sunnefeldt i sitt reportage publicerat 2005:

"CIA misstänker att Usama bin Ladin håller sig gömd i de trakter jag besöker. När vi passerar ställen som Arafat Hotel, Taliban Inn och Usama Bank kan jag inte låta bli att skämta med Ali [Sunnefeldts guide] om kopplingar till den internationella terrorismen. När det dessutom säljs Usamatröjor och Usamagodis - ”så gott att det smäller i munnen” – blir jag än mer vitsintensiv!"

Usamagodiset och Usamatröjorna. FOTO: Bo Sunnefeldt

I artikeln finns inte just Abbottabad nämnt men i en mail till mig idag bekräftar Sunnefeldt att han var i staden. Vidare skriver Sunnefeldt till mig (återgett med hans tillstånd, liksom bilderna):

"Enligt min lokale guide var just det område vi besökte (dalen mellan Abbottabad och staden Besham längre norrut) känt som ”Taliban Country” – något jag/vi märkte på fler sätt (bl a förtäckta hot och trakasserier) än det jag beskrev i artikeln. I min dagbok skriver jag att just detta område vore en mycket naturlig plats för Osama (pakistansk stavning) att husera i!"

För övrigt visar det sig nu att den sista Usama bin Ladin-operationens namn var Operation Neptune's Spear . Spjutet som åsyftas kan bara vara den Neptunus treudd som finns i SEAL-märket. Samma treudd ("gaffel") är som bekant symbolen för svenska kustjägare, som Bo Sunnefeldt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Liten fotnot om att det är åtskilliga Svenska officerare som varit där i tjänsten. De som tjänstgjort som FN observatörer i Kashmir passerar genom abbottabad på väg till och från de norra fältstationerna.

Lars Gyllenhaal sa...

Intressant, men Bo S. är nog ensam om att ha skrivit en artikel för sex år sedan om de Usama-vibbar han fick i området.
Mvh,
Lars