måndag 1 juni 2015

Vem är det som flyger "alldeles intill Murmansk"?!

Huvuddelen av notisen "Ryssen kommer!" som den ser ut den 1/6.

Tipsades i helgen om att jag borde spana in magasinet Filter eftersom jag nämndes i det. På nätet finns ännu inte artikeln ifråga men däremot Filters tipsnotis "Ryssen kommer!", vars centrala stycke återges här ovanför. Det finns anmärkningsvärda fel i notisen och den ubåtsartikel som den hänvisar till.

Till att börja med är Filters "världens största flygstridsövning" nästan i klass med TV4:s "världens största militärövning". Det nydanande är att enligt Filter genomförs ACE 2015 "...alldeles intill ryska Murmansk" och att detta "skildras som normalt militärbeteende".

Alltså, enligt Filter genomförs ACE 2015 "alldeles intill" Murmansk, vilket rimligen är närmare än bara intill. Vilket är då det faktiska minsta avståndet mellan övningen och Murmansk? Det finns ett ställe i övningsområdet som är 30 mil från Murmansk. Vilket borde innebära att Stockholm ligger "alldeles intill" Kalmar och Arvika (orter som ligger 30 mil från Stockholm).

Men vad om skribenten egentligen inte menade Murmansk utan syftade på Murmansks län? Fortfarande 15 mils avstånd på det närmaste stället (motsvarande Stockholm-Örebro).

Centrumpunkten för ACE-övningen ligger ungefär i Jokkmokk, som ligger 65 mil från Murmansk.

För övrigt nämner varken Filters tipsnotis eller föregående nummers stora artikel om Nato och Sverige med ett ord att övningsscenariot för ACE 2015 är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat (omslagsrubriken var "Varför bombar NATO i Norrlands inland?"). Inte heller att inga svenska skjutövningsområden kommer att användas under ACE 2015. Eller att övningen är av sådan karaktär att även Schweiz deltar i den (dessutom med egna flygplan).

Däremot vill Filters redaktion antyda för sina läsare att de nyheter om Ryssland som vi "dagligen matas" med är överdrivna eller ogrundade. Hur annars tolka: "Samtidigt matas svenskarna dagligen med dramatiska nyheter om hotfulla ryssar – nu senast om krigsflygplan som övat på internationellt vatten utanför Öland, vilket uppmärksammas stort som varande osedvanligt läskigt". Ja, vad var det som senast skedde vid Öland annat än att Ryssland "övat på internationellt vatten"?? Visst, nu senast kränktes inte gränsen, men det går att sända otrevliga budskap/öva angrepp utan att gränskränka. Lägg därtill att ryska stridsflygplan faktiskt kränkte svenskt luftrum både ifjol och 2013. Liksom att SAS-flygplan vid minst två tillfällen ifjol var nära olyckor på grund av ryska spaningsplan.

Men vad med senaste numret av Filter? Inköptes igår och har läst den sjuttonsidiga artikeln "Lågvattenmärket" av Mattias Göransson, Filters chefredaktör. För att göra en lååång historia kort liknar den i nivå Filters nämnda notis och det står på ett ställe direkt fel om vad jag sagt. Då jag nu har stor tidsbrist måste jag dock avsluta detta blogginlägg. Lär även bli det sista på länge av flera tunga men goda skäl. Passar på att önska alla bloggläsare en skön och fredlig sommar. Tyvärr befarar jag att den inte blir så fredlig - hoppas jag får fel.

9 kommentarer:

Anonym sa...

De demonstrerar därtill att de inte begriper vad ordet legio betyder. Tomtejournalistik av virrigast tänkbara snitt.

L L sa...

Tja, problemet är väl att Murmansk ligger nära (kanske inte alldeles intill, men nära) Norrbotten. Till råga på allt ligger ju Ryssland nära Sverige. Men de nyttiga idioterna kanske menar att vi inte ska öva i Sverige, utan i Belgien?

Anonym sa...

Varför inte läsa artikeln innan du dissar den?

Lars Gyllenhaal sa...

Hej anonym, se sista stycket - jag har alltså läst. Tyvärr ingen tid närmaste veckorna att skriva om alla anmärkningar. Mvh, Lars

Anonym sa...

Det är väl ingen hemlighet att Nato övar nära Ryssland, om så är fallet just här vet jag förstås inte men tidigare i våras rullade amerikanska stridsvagnar i Narva blott ett par hundra meter från den ryska gränsen.
Betänk då att Narva är en "rysk" stad då mer än 80% av dess befolkning består av etniska ryssar så där kan man tala om en provokation modell större.
Dessutom flyger amerikanska stridsflygplan ofta över baltstaternas terrotorium och dom har precis som de ryska över Östersjön transpondrarna avstängda.
Mig veterligt övar Ryssland nästintill bara i eget territorium, visst flyger man över internationellt vatten också samt att flottan gör avstickare i världshaven.
Däremot gör vår förljugna media sitt bästa för att få oss att tro att det bara är Ryssland som tangerar andra länders gränser, sant är förstås att Ryssland ökat sin närvaro i relativa närhet vilket förstås beror på vårt närmnande med Nato.
Begriper vi inte att om vi flörtar med nämnda organisation så blir vi också en måltavla vi en framtida konflikt, gör vi inte det så är vi riktigt illa ute.

Anonym sa...

Hej, angående Rysslands övning nära Finland med båtar som är liknande Stridsbåt 90. Jag har funderat på hur Ryssland skulle kunna utföra samma krigsföring mot Sverige som mot Ukraina.

Det jag funderar på är om det skulle kunna ske med en vattenburen aktion där de använder de stridsbåt 90-liknande båtarna?

Lars Gyllenhaal sa...

Hej "näst föregående anonyme skribent", Baltstaterna och särskilt Estland har de senaste åren, även före Rysslands krig i Ukraina, intill sig haft mycket omfattande ryska övningar med attackflyg och luftlandsättningstrupper. Ibland har dessa övningar varit på bara enstaka kilometers avstånd. Dessa demonstrationer har inte hemlighållits av Ryssland och de har ibland uppmärksammats i väst - men du verkar ha missat dem. Därtill har Ryssland sedan flera år tillbaka övat sin militär i en rad andra länder, i flera centralasiatiska stater, samt på Belarus och Georgiens territorium liksom i Syrien. Mvh, Lars

Anonym sa...

Självklart har Ryssland en stark militär närvaro gentemot de baltiska gränserna då dom är Natoanslutna.
Jämför man med exempelvis Finland så har gränsen där varit i princip obesatt annat än vanliga gränsvakter undantaget området kring St Petersburg och Kolahalvön.
För ett par år sedan återöppnades basen i Alakurtti säker ett svar på Finlands allt tätare band med Nato som en liten varning till Finland.
För övrigt för inte Ryssland något krig i Ukraina, självaste generalstabschefen i Ukraina Viktor Muschenko har själv förnekat att ryska reguljära styrkor finns där.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej igen anonym,
Ännu finns inga trupper från andra Natoländer baserade i baltstaterna. Det har varit flera övningar men ingen basering har skett. Pga Ukrainakriget mm kan detta komma att ändras. Man kan även notera typen av övningar som Ryssland bedrivit nära baltstaterna - stora luftlandsättningar och attackflygsföretag. Vad gäller Finland har det betydande del av sin gräns mot Sankt Petersburgs region och Murmansks län och i dessa områden har ett antal större övningar hållits sen 2009 - trots att Finland inte ändrat sin säkerhetspolitiska status och t o m lagt ner några förband. Och varför "Den finska frågan" i boken "Geopolitikens grunder"? Populär inom den säkerhetspolitiska eliten. Vad gäller uttalandet av Ukrainas generalstabschef Muzjenko så gjorde han det i januari och det var om att ukrainska armén då, i slutet av januari, inte stred mot ryska reguljära förband. En tid senare rapporterade generalstabschefen om vilka reguljära ryska förband man då varit i strid med.
Mvh,
Lars