fredag 29 maj 2015

När hoten var starka


En glimt av hemvärnets nutida verksamhet.

Idag fyller hemvärnet 75 år och bakgrunden är invasionerna av Finland och Norge i början av andra världskriget. Varför datumet just den 29 maj? Det var den dagen 1940 som riksdagsbeslutet om hemvärnets bildande fattades. Alltså medan striderna i Norge ännu pågick.

Hemvärnets förmåga att mobilisera snabbt i alla väderstreck har blivit en mycket viktig del av Sveriges försvar. Redan i fredstid utför hemvärnet betydligt mer för samhället än vad som framgår av medierna. Under 2014 genomförde hemvärnet 96,000 timmar stöd till samhället.

Rubriken för detta inlägg har jag lånat :-) från Lars Brink, som skrivit den oväntat intressanta boken om hemvärnets uppkomst, När hoten var starka. Läs den, men framför allt: om du inte redan har gjort det men har möjlighet, sök till hemvärnet.

Grattis på födelsedagen alla i hemvärnet!

2 kommentarer:

Die Dumme Schwede!!!! sa...

När jag som 15 - åring, tillsammans med ett antal andra läroverkspojkar, gick med i hemvärnet, tillhörande gruppen hemvärnsungdom, i början på 1960 - talet hade storspionen Wennerström avslöjats och det kalla kriget med ett atombombskrig, och Kuba krisen, var endast en knapptryckning bort. Vi var sammanlagt ca. 125.000 män/kvinnor med i drift - och hemvärnet vilket kändes som en stor folkrörelse.
Vi pojkar fick agera som B -styrka under helger när hemvärnsmännens bevakningsobjekt skulle testas. Vi deltog också flitigt i hemvärnets kursverksamhet antingen under jullov, februarilov, påsklov och inte minst under sommarlovets längre lägerverksamhet. När FO eller Hvo hade kuppövningar, "Givakt" så fick Vi ungdomar vara ordonanser på hemvärnsstaben och cykla eller åka moped med meddelanden kors och tvärs. Lottakåren övade samtidigt och serverade antingen den "kungliga tjocka korven" med potatismos eller "kunglig ärtsoppa". Vi pojkar var ständigt hungriga och såg alltid framåt mot lottakårens deltagande vid olika övningar. Vid 17 år fyllda så blev man ordinarie hemvärnsman och krigsplacerades på något bevakningsobjekt tillsammans med en hemvärnsgrupp om tio man. "Låt grabben ta kulsprutegeväret", sa "gubbarna" eftersom det var ett "hiskeligt fejande" att göra vapenvård på "muskedundret". "Morsan" var inte så imponerad av att ha "muskedundret" i garderoben, tillsammans med 100 skarpa skott, spridande en lukt blandad av vapenfett och krut. Vid kommenderad "Givakt" så gick larmkedjan och det var bara att kasta sig på cykel eller moped, med "morsans" smörgåspaket och "muskedundret" i högsta hugg, på väg till bevakningsobjektet vilket var ett mobiliseringsförråd.
Jag ser tillbaka på den tiden med glädje och en kamratskap vilken tycks vara för evigt.
Något mer hemvärn blev det inte för min del. Jag hamnade i stället i Flygvapnet och blev så småningom "flygande repgubbe" i stället för hemvärnsman under 1980 - talets "mycket kalla krig". När "den eviga freden" tillträdde under 1990 - talet och framåt så försvann det svenska försvaret i fjärran och även "folkrörelsen" hemvärnet skars ner kraftigt och fick en annan inriktning.

Roger Klang sa...

Jag trodde att det skulle heta Nationella Skyddsstyrkorna vid det här laget. Det låter mer professionellt.