lördag 19 april 2014

Legosoldater i den ukrainska soppan?

Jane´s verkar ha missat att "Mr Silencer" även finns dokumenterad på film, här efter 52 sekunder.

Det ansedda brittiska analysföretaget Jane´s har lagt fram en rätt intressant analys kring bland annat den man med extremt ovanlig beväpning som har dokumenterats på bild i östra Ukraina, närmare bestämt i Slovjansk.

Jag kallar honom för "Mr Silencer" på grund av ljuddämparen och Jane´s hade inte behövt vara riktigt så försiktiga om honom i sin analys. Det står i analysen (min översättning) att "bilden enligt uppgift togs i Slovjansk den 12 april". Uppenbarligen hade Jane´s inte sett att det även finns rörliga bilder av Mr Silencer, se ovan. På grund av flera andra personer i filmen och vad de säger och gör plus att filmen enligt Youtube är upplagd den 12/4 (jag såg den samma dag eller någon dag senare) är det helt klart att det är en äkta film från Slovjansk den 12 april.

Efter att ha diskuterat Mr Silencers vapen med många har jag kommit fram till att det som är säkert är att det i grund och botten är en AR-15, men mycket talar för att det inte är ett original utan en ukrainsk eller rysk kopia. Saken är nämligen den att både företag i Ukraina och Ryssland har tillverkat vapnet, i Ukraina som Z-15 och i Ryssland som Vepr-15. Till själva vapnet, kanske mest sannolikt en Z-15, har Mr Silencer lagt till en del tillbehör. Om någon undrar vad det är för sorts uniform han bär så är det en "Gorka" av lite oklar modell. Här en sida om Gorkans uppkomst under Sovjets krig i Afghanistan.

För övrigt var det intressantaste med gårdagens inlägg kanske dateringen för utförandet av operationen, kolla mitt PS längst ner i gårdagens inlägg. Klart intressant om dateringen stämmer och som sagt ger filmen på flera sätt intryck av att vara en verklig intern sammanställning, fast utan originalljud. Musiken? Vivaldi, men inte "Våren" utan... ja vad? Jag vet - men få se hur många fans Vivaldi har här.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bilden är oskarp, men med en mycket hög grad av säkerhet så är bildens objekt samma person som avbildades redan 18 mars, där han beblandade sig med rysksinnade separatister. Också denna gång bär vapnet ett kikarsikte tillverkat av Zeiss (6,5 - 20x50 MC Conquest).

Geväret är ett ukrainsktillverkat Zbrojar 5,56 mm/.223 Rem Z- 15, en halvautomatisk kopia av AR15-geväret.

Vapnet har i efterskott utrustats med gaskolv från Adams Arms (USA), fästsystem från Daniel Defence (USA), teleskopkolv och pistolgrepp från Magpul (USA), XPS2-0 reflexsikte från EOTech (USA) och ett VMX3 extrasikte från Vortex (USA). Denna utrustning är mycket populär bland och typisk för skjutvapenentusiaster.

Västen som mannen bär är tillverkad av Tactical Tailor (USA). Uniformen är en vanlig, kommersiell Gorka, troligen tillverkad av Bars. Också denna är populär bland hobbykrigare.

Det kan vara en legosoldat, eller en medlem av de ryska väpnade styrkorna (eller underrättelsetjänstens militära specialtrupper), men min bedömning är att denna person är en skytteentusiast och en ukrainsk ryskvänlig separatist.

Anonym sa...

Du har rätt i att det ser ut som en AR-15. Kanske finns det fog för påståendet att amerikanska företaget, numera kallat Greystone, opererar i området?

Lars Gyllenhaal sa...

Hej anonym 12:59,

Stort tack! Jag skrev "kanske mest sannolikt en Z-15" men du verkar helt säker. Kan du peka på en eller två saker som gör att man kan utesluta att det är en AR-15 eller Vepr-15? Vad gäller vem han är så fångades han ju på bild på Krim i aktion mot ukrainska soldater, och det finns fler bilder av honom tagna där än den i Jane´s artikel. Vem han agerade för i Slovjansk är inte lätt att bevisa, men han skulle väl kunna vara Krimbo, skytteentusiast OCH jobba för ett ukrainskt/ryskt militärföretag (PMC) på uppdrag av...

Lars Gyllenhaal sa...

Hej anonym 16:01,
Har svårt att se Greystone agera i Ukraina sedan årsskiftet. Finns flera påståenden om det, jag vet det. Men har inte stött på några uppgifter som fått mig att tro på det. Som jag skrev tror jag "Mr Silencers" vapen är en ukrainsk eller rysk klon av AR-15, dvs en Z-15 eller möjligen Vepr-15. Men mest troligt en Z-15 och det verkar även herr X här ovanför tro.

Anonym sa...

Jag tittar in här igen Lars,

Det "Anonym 12:59" säger tycks stämma fullt ut. Det finns högupplösta bilder från AFP på (högst troligen) samme man i Krim, där han står vakt jämte de hastigt sammansatta s.k. "självförsvarstrupperna". På dessa foton är det alldeles tydligt att det är en ukrainsk Zbrojarbössa med en betydande mängd tredjepartsaccessoarer.

Jag lade även märke till att foton postats på diverse forum för militärentusiaster som visar folk i Spektr-uniformer med kapuschonger från SPOSN, tillsammans med denna och andra irreguljära karlar på Krim. Det vill säga exakt samma kläder som gruppen om 15-20 pers i Slavjansk har.

Slavjanskkarlarna har också intervjuats ett flertal gånger, vilket jag påpekade tidigare (vet inte om du godkände det inlägget?). De säger att de åtminstone delvis är folk från Krim och deras "talesperson" har framträtt med namn och allt och heter Jevgenij Gorbik. Några ukrainska forumanvändare säger att han låter som en Krimbo han med, men där får man nog invänta mer djuplodande research.

Jag tycker det luktar PMC om hela kalaset, alternativt föredetta Berkutmedlemmar som fått nya jobb. Janukovytj's parti är fortsatt starkt i östra Ukraina och det vore inte övermärkligt om de hjälpt till att organisera detta (m.t.p. Berkuthyllningarna m.m. som föranledde detta).

Anonym sa...

Fler vinklar på detta drama:

http://www.voltairenet.org/article182499.html

Lars Gyllenhaal sa...

Hej anonym 07:50,

Och beläggen för Greystone...?

Mvh,

L

Anonym sa...

Min mor som gick i skola 1914-17
mindes detta.

Ryska flaggan Vitt/blått/rött.

Uttolkning

Vi blefvo Ryssar

V B R