onsdag 2 april 2014

Fullt Ukrainakrig eller inte?

Ukraina har inte enbart ärvt sin materiel från Sovjetunionen.

Det står ännu och väger i högsta grad, för något större ryskt militärt tillbakadragande från Ukrainas gränser verkar ännu inte ha skett.

Brittiska Jane´s har publicerat en kort men högintressant analys: "Russian invasion of eastern Ukraine could happen 'any day', officials warn". Notera särskilt vad som står om hur de stora besluten hittills ska ha fattats.

Ukrainas styrkor är till största delen utrustade med sovjetisk materiel, och en hel del äldre sådan, men som ukrainsk militär gärna vill påpeka (se ovan) har man även en del vapensystem utvecklade efter Sovjets fall - huvudsakligen är dessa dock baserade på Sovjets arsenal.

I min artikelserie MILITÄRT! har jag i en artikel beskrivit Ukrainas pansar i utlandsinsatser och i en annan har jag sammanfattat vad jag vet om Ukrainas elitförband. Den senare artikeln blev idag uppdaterad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har väldigt svårt att tro att Ryssland skulle anfalla Ukraina utan något fullgott skäl.
Till begreppet fullgott skäl är förstås att skydda egna medborgare i Ukraina vilket innebär att om bara regimen där håller ordning på de paramilitära grupperingar som tidigare har dödat ett fåtal ryskspråkiga människor i sydöstra delen av landet så lär ingenting hända,
Förövrigt läste jag att Ryssland nu börjar lämna över fartyg till Ukraina men skyller på att dom har svårt att hitta matroser i tillräcklig mängd för uppdraget då de flesta av dem enligt Ryssland har börjat att tjänstgöra i den ryska marinen istället (apropå propaganda, sant eller ej).
Mvh Mikael Svensson

Anonym sa...

LOL, "fullgott skäl", "Mikael".