torsdag 27 mars 2014

STORA och små souvenirer från Krim

Försvarsminster general Shojgu delar ut de första exemplaren av Krim-medaljen, i närbild efter 5 sekunder.

Idag klargjorde ryska statsmedier att man inte bara tänker behålla Krim för gott utan även de 51 ukrainska örlogsfartyg man erövrat. I Finland har idag den ännu pågående ryska övningen Ladoga-2014 väckt uppseende i gränstrakterna.

I helgen blev samlingen komplett, den ryska flaggan vajade då över Krims samtliga 193 ukrainska militära installationer. Därefter har man fokuserat på att erövra den ukrainska marinens fartyg, man har nu tagit 51 av dem - de återstående 10 utgör nu den ukrainska flottan - och tänker också uppenbarligen låta flertalet av dem redan i år få påbörja sin tjänstgöring inom ryska flottan.

Vad gäller de mindre Krim-souvenirerna får man väl gratulera den ryska medaljindustrin med tanke på den imponerande effektivitet man uppvisat genom framtagandet och tillverkningen av den nya "medaljen för återbördandet av Krim" (se klippet ovan). Har en medalj någonsin tagits fram på kortare tid?

Inte lika glada som medaljmottagarna är nog de finländare vid ryska gränsen som undrar över de ännu pågående ryska flygövningarna vid rysk-finska gränsen, "Ladoga-2014".


Årets upplaga av flygövningen Ladoga.

Slutligen, vad hände med Strilkove-operationen, alltså några kilometer in i länet Cherson, norr om Krim. Enligt bland annat Kyiv Post pågår den ännu och har senast inneburit att Ukraina blivit av med en del civil materiel, rätt så stora souvenirer...

Vad har beslagtagandet av alla dessa fartyg för syfte? Varför har Ryssland kvar trupp i Cherson?

9 kommentarer:

Roger Klang sa...

Ryssland är en kleptoman!

Anonym sa...

Likheten mellan Hitlers succesiva uppmarch till WW2, genom hävdandet av tyska minoriteter i Österiker, Sudetlandet, Polen mot bakgrund av Hitlers tidiga uttalande i Mein Kampf om den katastrofala tyska förlusten i efterdyningarna av WW1.

Jämfört med Putins uttalande om det katastrofala i Sovjetunionens fall geopolitiskt, samt Georgien, Krim, Transnistien och nu hoten mot både Ukrainas östra delar samt mot Baltikum.

Denna gång vill jag inte se någon Chamberlain, som kommer hem efter ett anfall och pratar om "fred i vår tid".

Nato och USA måste stå upp tidigt, ju längre dom väntar desto värre kommer det att bli - analysera historien

Anonym sa...

Detta är riktigt obehagligt. Var stannar Ivan?

Olof sa...

Är lite fundersam hur kring hur alla dessa fartyg fallit i ryska händer. Visst vissa har säkert bytt sida frivilligt men övriga?

När baser o.dyl. intogs på marken verkar det ofta ha skett genom att en blandning av civila och militär "stormat". Att de ukrainska soldaterna då inte öppnade eld är förståeligt och hedervärt.

Om människor dock försöker klättra ombord på den avgränsade yta som ett militärt fartyg är under pågående kris skulle väll ingen stat anse att besättningen gjorde fel om de använde våld?

I övrigt, varför låg de kvar i hamn på Krim? Ryssk blokad antar jag?

Borde kunna lösas genom att ha kameror sända live och sedan gemensamt avsegla under vit flagg, skulle Ryssland då sänka dem inför världens ögon?

Roger Klang sa...

Fartygen ligger kvar i Krim för att ryssarna har blockerat hamninloppet genom att sänka två skrotfärdiga fartyg i inloppet.

Anonym sa...

Tror faktiskt inte att Ryssland tänker gå längre än så här.
Man bör betänka att det sitter en regim i Kiev som inte är folkvald och heller inte har kontrollen över landet.
I huvudstaden upprätthålls ordningen av beväpnade fascistgrupperingar som Right Sector och C14.
Ryssland sätter däremot press på Ukraina för är det någonting dom fruktar så är det framtida Natobaser vid sin gräns.
Den dagen, om den kommer när Ukraina återigen har en regim som är demokratisk vald och som dessutom behandlar minoritetsgrupperna i landet som jämlikar då lär Ryssland återgå till att behandla Ukraina så som dom tidigare gjorde.
Allt hänger nog på regimen i Kiev hur långt det kommer att gå.
Eskalerar våldet i landet och ryska medborgare riskerar sina liv då kommer också Ivan att reagera.
Dock finns en stor skillnad i Rysslands beteende kontra USA:s i dylika operationer numera, Ryssland dödar inte oskyldiga så som USA gjort i Serbien, Irak, Libyen etc.
En rysk inmarsch i ett framtida oroligt östra/södra Ukraina skulle säkerligen välkomnas av stora delar av befolkningen där.

Lars Gyllenhaal sa...

Hej anonym kl 18:00,
Di skrev "Eskalerar våldet i landet och ryska medborgare riskerar sina liv" men menade nog "Eskalerar våldet i landet och ryska medborgares liv riskeras". Annars är din svenska riktigt bra. Vad gäller att rysk militär inte skulle kunna döda oskyldiga så tror jag inte att invånarna i Tjetjenien och Georgien kan hålla med om det. Längre tillbaka har vi ju också Sovjets krig i Afghanistan 1979-89.
Mvh,
Lars

Anonym sa...

Ursäkta att jag skriver anonymt, mitt namn är Mikael Svensson (lättast att posta via anonym).
Vad jag vill mena är att Ryssland av idag är inte Sovjetunionen och i de konflikter dom varit inblandade i så har dom verkligen försökt hålla civila offer till ett minimum.
Enligt Wikipedia dödades totalt 69 civila i Georgienkonflikten 2008 vilket i kontrast till USA:s krig får anses som väldigt få.
I Tjetjenien dog desto fler civila men hur många av dessa som föll för ryska kulor har jag ingen aning om.
Vad jag däremot vet är att Ryssland (eller Putin) har ett väldigt starkt stöd i den regionen numera.
Dom har verkligen lyckats med att leta upp de verkliga krigsherrarna och likvidera dessa (Doka Umarov var väl den sista?)

Lars Gyllenhaal sa...

Hej igen,
Om vi ska "dra bort" Sovjetunionen och dess krig i Afghanistan så borde vi kanske även dra bort USA:s krig i Irak, eftersom USA:s nuvarande president var en motståndare till det kriget, dessutom var han det tidigt. Det du skriver om 69 dödade civila stämmer överens med vad som idag står på den svenska Wikipedia-sidan men den siffran stämmer inte med flera andra språks sidor om Georgienkriget - där över 200 dödade civila är det genomgående. F.k. har i de två moderna Tjetjenienkrigen troligtvis över hundratusen civilpersoner dödats. Hur många av dem som dödats av ryska styrkor är nog svårt att fastställa med precision men det handlar rimligen om en stor andel.
Mvh,
Lars