tisdag 4 mars 2014

Kalla krigets inledning och Finland

Trailer för dokumentären "I Stalins skugga" om Finland 1944-52.

Det som nu sker i Ukraina kommer på många sätt att förändra säkerhetspolitiken och inte bara i Europa (relationen med Kina...). Putins propaganda har nått en så pass absurd nivå - "svenska nynazistgrupper" lyfts fram för att motivera Kremls agerande - att jag tycker det just nu är svårt att seriöst kommentera, varför jag på min personliga blogg tillgripit den absurda humorns hjälp.

Man kan dock helt enkelt konstatera att Finlands regering redan i söndags hade ett krismöte om världsläget medan man här i "världens modernaste land" väntade i över ett dygn med att göra samma sak. För att förstå varför Finland tänker och agerar annorlunda kan man givetvis läsa böcker om Finland och det klassiska kalla krigets inledning, men man kan även se en mycket välgjord dokumentärfilm i ämnet, "I Stalins skugga" av Hans Barnekow. Gediget och kusligt aktuellt. Den visades ifjol på svensk TV (SVT) men märkligt nog inte i Finland. Nu har dock alla i Finland, liksom alla i Sverige som missade den, chansen att skaffa filmen på DVD genom SMB.

De närmaste dagarna lär utvisa om vintern 2013-14 var inledningen till en motsättning så djup att den allmänt kommer bli känd som kalla kriget II. Läs nu bloggarna i listan här intill och inte minst Försvarsmaktens meddelanden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Många har varnat om att detta skulle komma att ske, redan för 30 år sedan. Sverige måste nu skynda på med återupprustningen. Vi satsar lika lite om inte mindre än djungellandet Guyana. Kom ihåg vad jag sagt. "Ett land har alltid en krigsmakt, sitt eget eller någon annans"

Väck politikerna i Sverige !

VAKNA SVENSKA FOLK !